• Attefall invigde utställning om Attefallshus

    – Låt oss nu inspireras av alla arkitekters idéer. Och inse att möjligheterna är oändliga, sade Sveriges förre bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Vandalorum i Värnamo i dag när han invigde en utställning om byggnadstypen som bär hans namn.

    Utställningens namn är 25 KVADRAT: 25 arkitekter tolkar Attefall. Den är fylld av ögonfröjd och kan säkert ge inspiration till alla som är intresserade av byggande. Här finns allt från skidbackar till svinstior, från staket till skepp. Åk gärna dit och titta!

    Det är inte alla som får en helt ny byggnadstyp uppkallad efter sig, men Stefan Attefall satte storheten i det i sitt rätta perspektiv i invigningstalet:

    – Begreppet Attefallshus finns alltså inte i lagstiftningen, utan det var olika intresseorganisationer, andra politiker och media som började använda detta uttryck. Och när TT och Aftonbladet efter att reformen slutligen presenterats började använda begreppet Attefallshus så satte sig uttrycket ordentligt, och nu är det ganska vedertaget. Men varken jag eller Birgit Friggebo har alltså våra namn i lagböckerna.