• Camilla rapporterar från SKL-kongressen

    Camilla Rinaldo Miller (KD) och Gottlieb Granberg (M) är två värnamopolitiker som har haft förmånen att få representerar sina partier på SKL:s kongress i Karlstad. Eftersom kongressen bara är vart fjärde år, är besluten som fattas av stor vikt för SKL:s arbete några år framöver. Därför finns det några beslut som de är extra nöjda med.

    Den rödgröna ledningen i SKL, Sveriges kommuner och landsting, fick bakläxa. Vårdval kommer därmed att vara en prioriterad fråga för SKL också framöver.

    – Sedan vårdval i primärvården infördes 2006 har tillgången till vård förbättrats och befolkningen fått större möjligheter att välja var och hos vilken vårdgivare de vill få vård om de blir sjuka, säger Gottlieb Granberg (M). Flera regioner och landsting har också infört vårdval inom specialistområden som bidragit till att köer kunnat elimineras och patienten har fått vård snabbare.

    – Vi välkomnar denna vändning då kongressens något oväntat gav bifall till att förbundet också fortsättningsvis skall driva på vårdvalet, säger Camilla Rinaldo Miller (KD). Förbundet kommer därmed också även i fortsättningen att verka för att kunskap och information om olika vårdvalsmodeller som finns i landets landsting och regioner samlas in och sprids.

    De båda värnamopolitikerna är överens om att detta beslut även kommer att vara av betydelse lokalt i kommunen.

    – Beslutet ger invånarna en möjlighet till större valfrihet och bättre vård, säger de samstämmigt.