• Rekordmånga rikstingsmotioner från Värnamo

    I år slår Värnamo motionsrekord när Kristdemokraterna håller Riksting till helgen. Camilla Rinaldo Miller vill se en ny asyl- och migrationspolitik och Christer Fjordevik tycker att det är hög tid för en FN-konvention om äldre personers rättigheter.

    Den 20–22 oktober håller Kristdemokraterna Riksting i Uppsala, partiledarens Ebba Busch Thor, hemstad. Rikstinget är partiets högsta beslutande organ och det hålls som regel vartannat år.

    Rikstinget väljer bland annat partiordförande- och styrelse. De omkring 250 ombuden väntas följa valberedningens förslag och välja Ebba Busch Thor till ordförande igen.

    Rikstinget kommer även att behandla 253 motioner, varav tio har rötter i Värnamo, och en vård- och omsorgsproposition från partistyrelsen. Att det kommer så många motioner från Värnamo beror främst på att Seniorförbundet, där Christer Fjordevik är ledamot i styrelsen, har lämnat in sju motioner och Camilla Rinaldo Miller är delaktig i tre andra.

    – Jag är glad att partistyrelsen har behandlat motionen om en ny asyl- och migrationspolitik så välvilligt, säger Camilla Rinaldo Miller (KD). Kristdemokraterna är ju ett idéparti och jag tycker att det är viktigt att all vår politik har en tydlig förankring i vår ideologi kristdemokratin, som är grundad på judisk-kristen etik och på naturrätt.

    – Det är roligt att partistyrelsen vill anta vår motion om en FN-konvention om äldre personers rättigheter, säger Christer Fjordevik (KD). En sådan skulle innebära att de äldres situation runt om i hela världen kommer i fokus mer. Det är verkligen hög tid för en sådan konvention!

    – Från Seniorförbundet aktualiserar vi ett antal hälsofrågor också, fortsätter Christer. Att exempelvis allt fler äldre riskerar undernäring är en problematik, som är välkänd. Många äldre, framför allt de som bor hemma, äter inte tillräckligt och blir därmed undernärda. Det finns även ett stort behov av ökad kunskap om vård av äldre med psykisk ohälsa

    – Tänderna är på väg att bli en klassfråga, men vi menar att tillgången till tandvård måste vara ekonomiskt möjlig för alla, berättar Christer Fjordevik vidare. Vi vill även ge äldre bättre förutsättningar att röra på sig och aktivt bedriva friskvård så att hälsoriskerna och vårdkostnaderna minskar.

    – Att rädda kontanterna är en av Seniorförbundets viktiga ekonomiska frågor, avslutar Christer. Många äldre och även människor med funktionshinder har svårt att hantera kort. I välfärdssamhället Sverige har vi vidare allt för många fattigpensionärer. Det är inte värdigt ett land som Sverige, så höj bostadstillägget rejält!

    Motioner från Värnamos rekordmotionärer

    03:11 Maxtid och maxtaxa inom förskolan (CRM)
    Partistyrelsens förslag: att avslå motionen.

    03:12 Maxtid och maxtaxa inom förskolan (CRM)
    Partistyrelsens förslag: att avslå motionen.

    04:06 Allt fler äldre riskerar undernäring (CF)
    Partistyrelsens förslag: att anse motionen besvarad.

    04:16 En ny asyl- och migrationspolitik (CRM)
    Partistyrelsens förslag: att anse motionen besvarad.

    05:14 Tillgången till tandvård måste vara ekonomiskt möjlig för alla! (CF)
    Partistyrelsens förslag: att anse första attsatsen besvarad, att avslå andra attsatsen samt att anse tredje attsatsen besvarad.

    05:32 Stort behov av ökad kunskap om vård av äldre med psykisk ohälsa (CF)
    Partistyrelsens förslag: att anse motionen besvarad.

    06:19 Mer friskvård – minskade hälsorisker och lägre vårdkostnader (CF)
    Partistyrelsens förslag: att anse motionen besvarad.

    08:10 Rädda kontanterna – tiden är snart ute (CF)
    Partistyrelsens förslag: att avslå första attsatsen, att anse andra attsatsen besvarad samt att anse tredje attsatsen besvarad.

    08:13 Pensionärer ”tappar mark” ekonomiskt – höj bostadstillägget rejält! (CF)
    Partistyrelsens förslag: att bifalla motionen.

    11:11 Hög tid för en FN-konvention om äldre personers rättigheter (CF)
    Partistyrelsens förslag: att anta motionen.

    Här finns samtliga rikstingsmotioner tillsammans med partistyrelsens förslag: Rikstingshandlingar 2017