• Fridlys Svalan

    Vid årsmötet den 25 februari beslutade Kristdemokraterna Värnamo att anta följande uttalande:


    När Svalan startade för åtta år sedan var det på initiativ av Kristdemokraterna. Svalan var landets första palliativa enhet som drevs i kommunal regi. I Värnamo Nyheter den 7 februari finns en artikel med rubriken ”Svalans framtid hotad”. Under åren har man byggt upp en unik kompetens och det vore väldigt olyckligt och oansvarigt att slå sönder ett sådant utomordentligt arbetslag genom att lägga ner enheten.

    Vård i livets slutskede är en kristdemokratisk hjärtefråga. Jerzy Einhorn var med och arbetade fram riksdagens prioriteringsbeslut för vården, vilket innebär att vård i livets slutskede hamnar i samma prioriteringsgrupp som akutsjukvård. Prioriteringsbeslutet gäller även för kommunerna.

    Patienter i behov av vård i livets slutskede är inte en högljudd grupp som orkar strida för sin sak. Inte heller är det så många som för deras talan. Att värna om Svalan handlar om att ge röst till dem som inte orkar göra sin röst hörd. En avveckling av Svalan vore tragiskt då det drabbar dem som är i störst behov av vård. Det finns i dag ingen annan institutionsbunden vårdform som kan ersätta Svalan.

    Vi kristdemokrater kommer att arbeta på bred front för att Svalan ska finnas kvar. Om viljan finns kan det inte vara en omöjlighet att finna en bra lösning för betalningsansvaret. Ytterst handlar det om att kunna erbjuda en värdig vård i livets slutskede även i Värnamo kommun, inte om kronor och ören.

    Kristdemokraterna Värnamo