• Ett företagsamt och vackert Insjön, om KD får bestämma

    I en tidigare debattartikel ställde vi frågan om Insjön ska vara en industriförort till Leksand. Detta med anledning av förslaget på ny översiktsplan, med flera nya industriområden i Insjön. Sedan dess har vi skickat in våra synpunkter till kommunen, och Centerpartiet har skrivit en debattartikel om det företagsamma Insjön som vi önskar bemöta.

    Översiktsplanen bygger på en målbild om “goda livs- och boendemiljöer” och en strategi att “värna, utveckla och tillgängliggöra natur- och rekreationsområden”. Hur väl detta återspeglas i planen varierar dock. Kommunens plan för Insjön är att det helt ska kringgärdas av industri, och det finns ingen plan för att Åhlbybadet eller Solbyvändan ska finnas kvar.

    I en debattartikel skriver Centerpartiet att Insjön ska “präglas av det företagsamma Insjön som förser hela kommunen och vår region med jobb”. De ställer sig bakom den nya översiktsplanen och påstår att det inte finns någon motsättning mellan industrins exploatering samt natur och rekreation.

    Självklart finns det olika intressen som delvis står i motsats till varandra. Industrin ÄR viktig och ska ges förutsättningar att utvecklas, men en alltför omfattande exploatering, som den i förslaget, får tveklöst allvarliga konsekvenser för närmiljön. Att påstå något annat menar vi är mycket märkligt.

    Det finns ett arv – det företagsamma – som ska leva vidare. Men Insjön ska inte bara vara en ort att arbeta på utan även en ort att leva, bo och trivas på – vackert omringad av sjö, älv, åker och skog. Därför föreslår vi att de nya industriområdena ska begränsas. Industri ska INTE placeras bredvid kyrkan, intill bostäder, på elljusspåret, öster om järnvägen vid Åhlbybadet eller där Solbyvändan går.

    Vi föreslår också att Åhlbybadet och Solbyvändan ska markeras som tätortsnära rekreationsområden, att Solbyvändan ska förlängas till Tunsta och ut till Timmervägen, och att en ny väg samt gång- och cykelväg ska byggas till Åhlbybadet. Inget av detta finns med i kommunens förslag.

    Samtidigt som Centerpartiet stödjer kommunens förslag säger de att de “vill att vägen till Åhlbybadet och båthamnen säkras”. Här påstår vi att Centern saknar förtroende och att det är dags att gå från ord till handling. För snart tio år sedan sa dåvarande kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) att en lösning – en ny väg – skulle vara på plats till sommaren 2016. Sen skulle det vara klart till 2018. Och så vidare.

    En översiktsplan är en stor sak. Därför hoppas vi att kommunen tar tillvara våra och andra inskickade synpunkter, samt att styret (M, S, C och L) öppnar sina ögon för hur de som bor i Insjön påverkas – inte bara ekonomiskt. Kristdemokraternas vision är ett företagsamt men också vackert Insjön, med goda möjligheter till rekreation och friluftsliv.

    Våra synpunkter går att ta del av i sin helhet här.

    Carin Malm (KD), gruppledare och ledamot i fullmäktige
    Oliver Rolands (KD), vice gruppledare och ersättare i fullmäktige
    Sven Påfvels (KD), ersättare i fullmäktige och samhällsbyggnadsutskottet