• 2011-01-12 Om kommunens folkhälsoråds organisation och politiska representation

    Kristdemokraterna Lidköping den 12 januari 2011

    Interpellation till ordföranden i kommunens folkhälsoråd

    Om kommunens folkhälsoråds organisation och politiska representation

    Folkhälsorådet är ett tvärsektoriellt forum för olika samverkanspartner som gemensamt arbetar för att förbättra hälsan för Lidköpingsborna. Medlemmarna i Folkhälsorådet ska bidra med sina erfarenheter och kunskaper inom de områden man är verksam inom och även förankra folkhälsoarbetet.

    Folkhälsorådets uppgift är att driva på Lidköpings kommuns utveckling mot det nationella folkhälsomålet att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. 
    Kommunens folkhälsoarbete är organiserat i ett Folkhälsoråd, en beredningsgrupp samt ett antal tvärsektoriella arbetsgrupper. I Folkhälsorådet ingår kommunalråden och ordförande i samtliga kommunala nämnder samt två förtroendevalda från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Skaraborg. Som framgår av folkhälsorådets sammansättning representeras kommunens samtliga nämnder av respektive ordförande, d.v.s. enbart av socialdemokrater. Vid en genomgång av folkhälsorådets protokoll under 2010 visar att representanter från vissa nämnder saknades vid vissa sammanträden. 
    I de flesta nämnder och nämndprotokoll saknas också information, dialog och uppföljning av folk-hälsorådets aktiviteter. Överhuvudtaget belyses folkhälsofrågorna mycket sällan i de olika nämndernas arbete, inte ens folkhälsorådets verksamhetsplan, som innehåller en rad stora utmaningar som ökad förekomst av övervikt och fetma, psykisk ohälsa, ökad alkoholkonsumtion, fallskador hos äldre, har presenterats och diskuterats i nämnderna.
    Om folkhälsomålen i kommunen skall nås krävs en mer ambitiös och ansvarsfull insats från ansvariga politiker även på nämndnivå och att dessa förutsättningar skapas i kommunen med en bredare politiskt sammansättning och engagemang.
    Mot bakgrund av detta vill jag fråga om folkhälsorådets ordförande anser 

    • att  det är tillfredsställande att enbart ett parti från kommunens nämnder finns representerat i kommunens folkhälsoråd?
    • att en översyn behöver göras av folkhälsorådet politisk sammansättning för att bli ett tvärpolitiskt råd ?


    Kristdemokraterna

    Maj Ader
    ersättare i kommunfullmäktige