Svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Barnens motorik, kondition och koordination är kraftigt försämrad. Endast 57 procent av barnen cyklar till skolan idag, jämfört med över 90 procent på 70-talet. Samtidigt ökar skärmtiden, sömnproblemen och den psykiska ohälsan bland unga. Det är en hälsokris vi måste ta på allvar.

    För att vända den negativa trenden är det avgörande att fler barn och unga engageras i fritidsaktiviteter, särskilt inom idrottsföreningar och friluftsliv. Forskning visar tydligt att rörelse inte bara främjar fysisk hälsa, utan även psykiskt välmående, socialt samspel och skolprestationer. Dock vet vi att kostnaderna är en tröskel för många hushåll.

    Därför inför KD-regeringen nu en historisk satsning: Fritidskortet, som ger alla barn och unga ökad tillgång till en aktiv och meningsfull fritid, i gemenskap med andra.

    Kortet innehåller ett värde som kan användas för fritidsaktiviteter inom idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.

    Fritidskort är socialt rättvist och differentierat. Barn från ekonomiskt utsatta hushåll får 2000 kronor per barn, medan övriga hushåll får 500 kronor per barn. Detta säkerställer att de barn som är i störst behov får en verklig chans att delta. Vi vet också att det är just dessa barn som riskerar att stå utanför fritidsaktiviteter idag, och därför är det extra viktigt att nå dem.

    Dessutom omfattar Fritidskortet barn och unga med funktionsnedsättningar eller andra behov av särskilt stöd, så att alla, oavsett förutsättningar, ska kunna delta i aktiviteter på lika villkor.

    Det ska vara enkelt att använda Fritidskortet, med en digital tjänst för både vårdnadshavare och föreningar.

    Utöver detta har KD-regeringen gjort flera stora satsningar för att stärka föreningslivet. Nästan 300 miljoner kronor har tillförts för att föreningar ska kunna förbereda, köpa in utrustning och stärka sitt arbete med rekrytering och utbildning av ledare. Vi har även satsat 100 extra miljoner kronor till Riksidrottsförbundet för att möjliggöra ökad tillgång till idrottsanläggningar och idrottsmiljöer.

    Sammantaget innebär dessa satsningar att vi tar ett stort steg mot att bryta stillasittandet och förbättra barnens hälsa. Fritidskortet är en nyckel till en mer aktiv, inkluderande och hälsosam framtid för Sveriges barn.

    Samuel Klippfalk (KD)
    Oppositionsråd Solna