• Mer ersättning för insatser i daglig verksamhet

    På initiativ av Kristdemokraterna lägger nu den blågröna majoriteten i Solna ett nämndinitiativ med uppdrag till förvaltningen att söka hela statsbidraget kopplat till habiliteringsersättning för personer inom LSS som deltar på daglig verksamhet. Det möjliggör från 2021 för en bonusutbetalning som visar uppskattning för gruppens insatser, stärker målgruppens ekonomi och bidrar till ökad motivering att delta på daglig verksamhet.

    Solna stad har sedan 2018 erhållit statsbidrag för ökad habiliteringsersättning. På grund av osäkerhet kring statsbidragets långvarighet har staden hittills valt att söka en tiondel av det belopp som staden kan rekvirera. Eftersom statsbidraget betalats ut varje år sedan 2018 lägger den blågröna majoriteten nu ett nämndinitiativ om att Solna stad ska söka hela bidraget som staden har rätt till att söka.

    Idag får Solnabor inom LSS som deltar på daglig verksamhet en habiliteringsersättning på 7 kr per timme. I och med beslutet kommer nivån på habiliteringsersättningen att vara oförändrad, och bonus betalas årligen ut inom ramen för statsbidraget.

    – För många i den här gruppen gör den extra ersättningen stor skillnad i vardagen. Det här handlar om att skicka en signal om att vi uppskattar deras insatser, samt stimulerar och motiverar dem ytterligare till att medverka i daglig verksamhet, säger Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) och ordförande i omvårdnadsnämnden.

    Om habiliteringsersättning

    En av LSS-insatserna som finns är daglig verksamhet. Verksamheten syftar till att ge en meningsfull sysselsättning för personer som är i arbetsför ålder men inte kan arbeta eller utbilda sig på grund av sin funktionsnedsättning.

    Kommuner rekommenderas att lämna viss ersättning till deltagare i daglig verksamhet, så kallad habiliteringsersättning. Habiliteringsersättningen ska inte ses som deltagarnas försörjning utan ska kompensera för de merkostnader som den enskilde har i samband med sysselsättningen. Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor varje år sedan 2018 som en stimulans till kommunerna att förbättra habiliteringsersättningen.