• Kristdemokraterna i Solnas budgetförslag 2025

    Läs hela budgeten som .PDF-fil här: 💾 KD budgetförslag 2025

    Inledning

    Kristdemokraterna sätter människan före systemet

    Vår budget präglas av kristdemokratisk politik med fokus på Solnas familjer, barnens fritid, äldreomsorgen samt trygghet för alla medborgare.

    Kristdemokraterna gör skillnad – även i opposition!

    Trots att vi inte är med och styr staden har vi lyckats driva Solnakoalitionen till att anta flera kristdemokratiska förslag: Familjecentralen i Hagalund, nämndmål om inga utsatta områden i Solna, satsning på lekplatser, jubileumsfirande av 200 år av Överjärva gårds ladugård, bovärdar på Signalistens trygghetsboenden, och införandet av samverkansmodellen SSPF. Såväl som koalitionspartner i ett styre som aktiv och konstruktiv opposition arbetar vi för att få genomslag för kristdemokratisk politik i Solna.

    Vänsterstyrets skolsatsningar: Ökade resurser men sämre resultat

    Solnakoalitionen har gjort historiskt stora satsningar på skolan – i pengar mätt. Effekten har dock uteblivit, där andelen barn med godkänt i alla ämnen i åk nio minskat och fler barn känner otrygghet i skolan. Styret bygger och öppnar nya skolor utan att ha säkerställt att det finns ett elevunderlag. De höjer skolpengen så att den ska vara på en toppnivå i länet. Skolorganisationen behöver växa i en takt den mäktar med, men med nuvarande politik finns risk att det kostar mer än det smakar. Och de försämrade resultaten indikerar precis det.

    En ny idrottshall och mötesplats i Järvastaden

    Järvastadenborna efterfrågar en mötesplats för ungdomar i sin stadsdel. KD vill bygga den nya idrottshallen invid Järvastadens skola, och inkludera en mötesplats för ungdomar i samma byggnad. Hallen ska kunna användas av föreningslivet och ingå i konceptet ”öppen fritid”. Förutom att vara en mötesplats för unga i Järvastaden ska den kunna hyras av privatpersoner för till exempel kalas.

    Fler vuxna i skolan – för trygghet och lugn

    Kristdemokraterna vill förenkla kontakten med elevhälsan och anställa fler kuratorer. Det behövs fler vuxna i skolan som kan stödja lärarna. Därför inför vi också fler specialpedagoger, och resurspersonal som till exempel en ”klassmormor” eller ”klassmorfar”, som kan uppmärksamma och fånga upp elever som mobbas och mår dåligt.

    Ett nytt äldreboende i form av en demensby

    KD vill påbörja planeringen för ett nytt äldreboende, som byggs som en demensby enligt holländsk förlaga. Här kan de äldre röra sig fritt inom området, något som skapar ett större lugn, trivsel och kan minska behov av medicinering.

    Samuel Klippfalk,
    Oppositionsråd och gruppledare Kristdemokraterna i Solna

    Äldreomsorg: Människan i centrum

    Historisk satsning på Solnas äldre

    Kristdemokraterna lägger med denna budget en historisk satsning på 75 miljoner kronor i syfte att stärka äldreomsorgen. Nedan redogörs för vad vi ser som huvudsakliga prioriteringar inom området.

    Nu införs bovärdar på trygghetsboenden

    Kristdemokraterna har länge pratat om att vidareutveckla Signalistens trygghetsboenden och anställa personal som ska finnas på plats, något som är efterlängtat och efterfrågat av hyresgästerna. Tack vare vårt oppositionsarbete anställs nu en hälsopedagog som kommer att arbeta växelvis på trygghetsboendena i Bergshamra och Huvudsta.

    Språklyft för personalen

    Över 80% av medarbetarna inom omsorgen är andraspråkstalare. Kristdemokraterna anser att all personal som arbetar vårdnära måste kunna kommunicera på god svenska. Språkfärdigheter och kulturell förståelse om svenska högtider, traditioner och oskrivna normer skapar trygghet och tillit mellan personal och äldre. I syfte att nå det genomförs ett språklyft (inklusive kunskap om svensk kultur) i äldreomsorgen.

    Heltid för de som önskar

    Äldreomsorgens medarbetare ska så långt det är möjligt erbjudas heltid. Heltid är dock inget självändamål, och verksamhetens samt de äldres behov ska alltid prioriteras. Kristdemokraterna tycker att medarbetarna ska ha friheten att välja den tjänstgöringsgrad som passar dem.

    Stöd till anhöriga

    Vi vill stödja anhöriga som vårdar sina närstående, genom 20 timmars fri avlösning i månaden. Ingen anhörigvårdare ska avstå från avlösning för att de inte har ekonomi till det.

    Bygg ett nytt äldreboende i form av en demensby, och rusta upp befintliga

    Många av Solnas äldreboenden finns i äldre fastigheter. Vi vill påbörja planeringen för ett nytt äldreboende, vilket vi vill byggs som en demensby enligt holländsk förlaga. Här kan de äldre röra sig fritt inom området, något som skapar ett större lugn, trivsel och kan minska behov av medicinering.

    Solnas äldreboenden ska vara moderna, anpassade och fräscha. Flera befintliga boenden är i behov av teknisk uppgradering genom upprustning av lokaler, installation av solskydd och demensanpassning av inre miljöer. I vissa fall behöver nya möbler införskaffas. I takt med allt varmare somrar behöver det också säkerställas att det finns bra lösningar för att kyla boendena. Det kan handla om bergkyla, fjärrkyla eller andra tekniska lösningar.

    Digitalisering för en enklare vardag

    Som äldre ska man kunna leva så självständigt som möjligt, så länge som möjligt. Vi lägger fyra miljoner kronor på att byta ut och uppgradera trygghetslarm och trygghetslås för ökad trygghet och självständighet.

    För över ansvaret för hemsjukvården till kommunen

    Alla landets regioner förutom vår egen har fört över ansvaret för hemsjukvården till sina kommuner. Det borde vi också göra, för en närmare omvårdnad för den enskilde med färre besök från olika aktörer.

    Minska fallolyckorna

    Solna ligger i topp i Sverige gällande fallolyckor bland äldre. En del av satsningen går till att med hjälp av AI och digital fallprevention motverka fallolyckor på äldreboenden. Metoden har i andra kommuner visat minska fallolyckor med hela 64 procent. Det är dags för Solna att ta steget.

    Social dokumentation – låt de anhöriga kunna ta del av den på ett enkelt sätt!

    Ett ständigt återkommande utvecklingsområde i avtalsuppföljningar är social dokumentation. Genom större fokus på att även anhöriga lätt kan ta del av social dokumentation så läggs mer fokus på den. I Stockholm är det möjligt för anhöriga att via ett enkelt webbgränssnitt ta del av social dokumentation. Vi vill göra det möjligt för anhöriga i Solna att ta del av social dokumentation på ett enkelt och smidigt sätt, på samma sätt som i Stockholm. Som anhörig kan man vilja få en inblick i hur mamma har det på boendet eller med hemtjänsten.

    Möten över generationsgränser stärker banden

    KD vill också finansiera ett utökat samarbete mellan Solnas äldreboenden och förskolor eller pedagogisk omsorg. De äldres tillvaro livas upp med rörelse och lek, och barnen får nya erfarenheter i mötet med den äldre generationen.

    Barnomsorg: Låt familjer bestämma själva

    Ett rejält tillskott till förskolan

    Med vårt tillskott på 32 miljoner kronor når vi målet på 3 pedagoger per 15 barn.

    Valfrihet inom barnomsorgen

    Varje barn är unikt och det är föräldrarna – inte politikerna – som känner barnet bäst. Kristdemokraterna är garanten för valfrihet inom barnomsorgen i form av föräldrakooperativ, pedagogisk omsorg, öppna förskolor, flerfamiljssystem och kommunala och fristående förskolor.

    Bevara Solnas dagmammor

    Kristdemokraterna vill som inget annat parti bevara och säkerställa återväxten av Solnas dagmammor, även kallat pedagogisk omsorg. För oss är det självklart att familjedaghemmen ska kunna drivas på goda villkor i Solna stad. Vi vill införa kommunala dagmammor med tillgång till en kommunal lokal i norra och södra Solna där stadens dagmammor kan träffas och samarbeta, något som har varit efterfrågat av Solnas dagmammor. Dessa lokaler kan vara i anslutning till stadens öppna förskolor.

    För denna uppstart lägger vi fortsatt två miljoner kronor i vår budget. När frågan debatterades blev vårt förslag nedröstat av ett samfällt fullmäktige. Lite märkligt då barnomsorgsformen finns i många kommuner med olika politisk kulör runt om i vårt land. Vill man bevara dagmammor och alternativa barnomsorgsformer finns det bara KD att rösta på.

    Färre timmar till föräldralediga i förskolan – satsa resurser där de behövs

    Kristdemokraterna anser att det är rimligt att barn till föräldralediga erbjuds färre timmar på förskola per vecka än barn till arbetande. Att bygga trygga relationer och främja anknytningen till de primära omsorgspersonerna är fundamentet för barns grundtrygghet och självkänsla. Det kräver att barn och föräldrar spenderar tid tillsammans. Därför är det ur ett barnperspektiv inte självklart fördelaktigt att barn tillbringar hela sin dag på förskolan när föräldern är föräldraledig och hemma med syskon. Familjen bygger nya band när de får umgås syskon emellan och med föräldern. Dessa relationer kommer i förlängningen att vara en skyddsfaktor för barns trygghet och psykiska hälsa.

    Reformen frigör 10 miljoner kronor som går till att uppnå mindre barngrupper i förskolan. Förändringen minskar barngrupperna direkt då det blir ett färre antal barn i verksamheterna. Detta eftersom barnen tillbringar mindre tid i förskolan. Modellen tillämpas i grannkommunen Sollentuna där föräldralediga berättigas till 15 förskoletimmar i veckan året runt för barn 1-5 år, eller 25 timmar i veckan under skoldagar. Denna modell vill vi också införa i Solna.

    Skola: Kunskap, studiero och trygghet

    Vad fick vi för pengarna?

    Solnakoalitionen fortsätter att öka resurserna till skolorna. Det till trots ser vi att skolresultaten markant har försämrats: Andelen niondeklassare som uppnår godkänt i alla ämnen har sjunkit från 79% föregående år till 73% i år, det genomsnittliga meritvärdet har försämrats och elever med behörighet i yrkesprogram sjunker från 87% till 81%. Därtill ser vi en drastisk försämring av tryggheten för elever i årskurs 5 och 8. Bergshamraskolans rektor och studierektor har sagt upp sig på grund av orealistiska politiska prioriteringar.

    Det är uppenbart att det inte räcker med att bara kasta pengar på skolan. För att förbättra situationen krävs en tydlig och stabil plan för hur resurserna ska användas för att skapa en långsiktig, ordningsam och välfungerande skola. KD tillskjuter totalt 42 miljoner kronor till skolorna, vilket placerar Solna över en medelnivå i länet när det gäller skolpeng. Skolpengen ska nämligen inte gå till tomma platser och organisationen behöver växa i en takt den mäktar med.

    Fler skolkuratorer och lättare att komma i kontakt med elevhälsan

    Ökad psykisk ohälsa hos barn och unga är ett av vår tids största samhällsproblem. Detta samtidigt som köerna till BUP idag är årslånga. Det är många år i barnens och föräldrarnas liv som passerar i väntan på utredning, hjälp och diagnos. Vi vill att det ska finnas en skolkurator på varje skola som man kan få kontakt med inom två arbetsdagar vid icke akuta besök. Det kommer att avlasta regionens tyngda BUP samtidigt som vi stärker den psykiska hälsan hos barnen. För detta avsätter vi fem miljoner kronor.

    KD vill även anpassa och förenkla kontakten med elevhälsan genom en digital elevhälsoapp. Detta finns i flera kommuner i länet och genom att digital kontakt etablerats i appen får barnet direkt bekräftelse på att man kommer att få tid för ett fysiskt möte. Genom en digital kontaktväg till elevhälsoteamen sänks tröskeln till att söka hjälp. Man ska inte behöva möta en stängd dörr när man väl tagit mod till sig att uppsöka elevhälsan. I appen finns även viktiga telefonnummer till bl.a. ungdomsjour och samtalsforum samt tips kring psykisk och fysisk hälsa. För detta satsar vi två miljoner kronor.

    Fler vuxna i skolan – för trygghet och lugn

    Det behövs fler vuxna i skolan som kan stödja lärarna, så att dessa kan fokusera på sin kärnuppgift: undervisningen. Kristdemokraterna vill införa fler socialpedagoger, och resurspersonal som t.ex. en ”klassmormor” eller ”klassmorfar”, som kan uppmärksamma och fånga upp elever som mobbas och mår dåligt. Forskning visar att en klassmorfar/klassmormor på skolan leder till lugnare lektioner och motverkar mobbning och vandalism. Det är också ett ypperligt tillfälle att mötas över generationsgränser. För anställning av socialpedagoger avsätter vi fem miljoner kronor.

    Förebygg antisemitism i kommande generation

    Kristdemokraterna vill att samtliga elever i årskurs 6 besöker Judiska museet i Stockholm. I en tid där antisemitismen tilltar behöver vi med kunskap förebygga fördomar och hat i nästa generation.

    Allmän föräldrautbildning i skolans regi

    Kristdemokraterna vill att en allmän föräldrautbildning ska införas, för föräldrar med barn från 0-18 år. Den ska genomföras i samarbete med personal från socialförvaltningen och andra relevanta förvaltningar, och erbjudas i skolans regi – så att så många som möjligt kan delta och att det inte upplevs utpekande. För våra andra satsningar på utökad föräldrautbildning, se kapitlet socialt ansvar.

    Pilotprojekt: Daglig motion i skolan

    Barn och unga rör sig alldeles för lite. Daglig rörelse är viktigt inte bara för hälsan, utan också för motorik, inlärning och prestationer i skolan. Kristdemokraterna anser angeläget att också ha någon form av daglig pulshöjande rörelseaktivitet under skoltid utöver Idrott och hälsa som redan finns på schemat. Lösningen kan utformas på olika sätt, till exempel som pedagogisk promenad, olika typer av rörelse i klassrummet eller annan form av schemalagd motion. Daglig motion i skolan föreslås som ett pilotprojekt i en eller ett par av Solnas kommunala skolor under året. Vi avsätter en miljon för detta.

    Skolavslutning i kyrkan: en självklarhet

    Kristdemokraterna anser att skolan har ett ansvar i att föra vidare Sveriges kulturarv och traditioner till nya generationer och till nya svenskar. Därför tycker vi att möjligheten att fira skolavslutningen i kyrkan ska vara självklar. 

    En trygg stad för alla solnabor

    KD: Inga utsatta områden i Solna!

    För ungefär ett år sedan klassificerade Polisen Hagalund som utsatt område. KD motionerade tidigare i år om att staden bör införa målet att Solna senast år 2026 inte ska ha några områden med på polisens lista över utsatta områden. Tack vare vårt initiativ har Solnakoalitionen nu valt att införa likalydande mål i alla nämnder. Det är positivt att hela stadens organisation därmed kan arbeta målmedvetet för trygghet inom sina respektive ansvarsområden, även om ett tidsatt mål skulle ha varit skarpare och kunnat underlätta prioritering av aktiviteter.

    Fler trygghetskameror

    Solna har idag ett flertal öppna drogscener. Ungdomar utsätts för rån, eller utsätts för rekryteringsförsök av gäng. Man ska kunna gå hem från fotbollsträningen eller köpcentret utan att vara rädd för att möta kriminella. För att förhindra och även klara upp fler brott satsar vi två miljoner kronor på att installera trygghetskameror på brottsutsatta platser.

    Inte ett öre till gängen. Skärp kontrollerna!

    KD vill skärpa kontrollen i stadens verksamheter och säkerställa att inget välfärdsfusk sker med våra gemensamma skattepengar. Samtidigt behövs ökad bakgrundskontroll för att säkerställa att inga gängkriminella infiltrerar våra kommunala verksamheter. Med tanke på medieuppgifter som framkommit om att kriminella nätverk via fastighetsbolag förvärvar och kontrollerar fastigheter vill vi också att staden gör gedigna bakgrundskontroller på intressenter innan avyttring av fastigheter.

    Bygg bort otrygghet

    Vi vill att all nybyggnation ska genomgå en trygghetscertifiering enligt BoTryggt2030 som arbetats fram av stiftelsen Tryggare Sverige. Genom att ha med trygghetsfrågor redan i det tidiga planeringsstadiet kan man undvika att bygga in nya otrygga miljöer.

    För en klotterfri stad

    Gång på gång röstade vänsterstyret ned KD:s förslag för snabbare klottersanering. Forskning visar att samhället bör reagera snabbt vid klotter och skadegörelse för att förhindra att oönskat beteende eskalerar. Därför vill vi verka för att klotter ska saneras inom två arbetsdagar i stället för dagens tre, för vilket vi avsätter en miljon kronor.

    Socialt ansvar: Alla kan behöva hjälp på traven ibland

    Familjecentral inrättas i Hagalund tack vare KD

    Sedan 2023 har vi arbetat vi för att en familjecentral ska införas i Hagalund, genom motioner i både kommun- och regionfullmäktige. Insatsen har också finansierats i vårt eget budgetförslag. Kristdemokraterna ser en familjecentral i Hagalund som en långsiktigt förebyggande, hälsofrämjande och stödjande insats. Här finns stöd i form av mödravårdsmottagning, barnavårdscentral, kuratorer, öppen förskola och socialtjänst. 2026 öppnar familjecentralen i Hagalund.

    Föräldrautbildning för trygga familjer

    Kristdemokraterna vill höja ambitionen för stadens föräldrastöd markant. En allmän föräldrautbildning ska införas, för föräldrar med barn från 0-18 år.  Idag erbjuds Solnafamiljer med barn i åldern 3-11 år utbildningen Komet där föräldrar lär sig att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. För de med yngre barn erbjuder regionen inom BVC:s föräldrautbildning ABC-utbildning. Men efter att barnet fyllt tolv finns idag inget allmänt erbjudande kring föräldrastöd i Solna stad.

    Vi vill liksom Stockholm införa programmet Föräldraskap i Sverige 0-18 år, där utrikesfödda föräldrar träffas och får möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med varandra. För utrikesfödda föräldrar är det viktigt att lära sig om föräldraskap och familjeliv i Sverige, samt vilka rättigheter, skyldigheter, normer och värderingar som råder här. Socialnämnden får i uppdrag att inarbeta dessa utbildningar inom ram och utbildningarna ges i samarbete med Skolnämnden. Socialnämnden får i uppdrag att utöka bygga ut föräldrautbildningen enligt ovan inom tilldelad ram.

    Sänkt tröskel till familjerådgivning

    Kristdemokraterna drev igenom att det första besöket på familjerådgivningen ska erbjudas utan kostnad. Det har visat sig öka antalet samtal med drygt 10% mellan 2021 och 2022. För att stötta familjer ytterligare vill vi även att det andra besöket ska vara kostnadsfritt. Genom att sänka tröskeln till att söka hjälp kan fler familjer lösa sina konflikter och hålla ihop. Socialnämnden får i uppdrag att inkorporera två kostnadsfria besök hos familjerådgivningen inom ram.

    Koordinator för föräldrar till funktionsnedsatta barn

    Att vara föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan vara stressande och påfrestande. Det kräver ofta ett utökat föräldraansvar, kraft och energi. För dessa familjer vill Kristdemokraterna införa möjligheten till ett extra stöd i form av en koordinator, som bidrar med stöd i kontakter med myndigheter, och därigenom avlastar så att vardagen kan fungera. För denna satsning avsätter vi en miljon kronor.

    Tack vare KD införs modellen Skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF)

    Efter att Kristdemokraterna motionerade om modellen SSPF infördes den av Solnakoalitionen, något vi välkomnar. SSPF är en etablerad samverkansmodell som förordas av Socialstyrelsen där skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar för att förhindra att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras i gäng eller inleder drogmissbruk.

    Stadsplanering: En trygg och trivsam stad där man känner sig hemma

    Barnvänliga ytor krymper

    Utbudet av lekplatser har inte ökat i samma takt som nybyggnationen. I områden som Frösunda och Bergshamra är lekplatser på innergårdar vanliga, men i vissa nybyggda kvarter i Råsunda eller Fogdevreten saknas det ofta lekområden. Det behöver finnas en plan för vilka krav vi ställer på exploatörer; i kvarteret Banken (på Solna Centrums P-däck) finns inga lekplatser, men staden har ställt krav på minst 25% större lägenheter med syftet att få barnfamiljer att flytta dit. Där krav ställs på större lägenheter är det också rimligt att kravställa lekytor, eller åtminstone kunna peka på lekplatser i omedelbar närhet. Därför vill vi utreda hur lekytefaktorn ser ut i våra olika stadsdelar.

    En rimlig förtätning

    Solna har under en längre tid haft en hög byggtakt, med ett mål i Översiktsplanen om 800 nya lägenheter per år. Samtidigt framhåller Kristdemokraterna vikten av att även andra kommuner tar sitt ansvar för regionens bostadsutveckling. Solna ska expandera, inte explodera.

    En ny bullermätning

    Trafikbuller har negativa effekter på hälsan, såsom ökad stress, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och ökad risk för tidigare död. Kristdemokraternas vill att hela Solna ska vara en trivsam stad där man känner sig hemma. Vi satsar en miljon kronor på att genomföra en ny bullerkartläggning och får därmed aktuell data på vilka områden som är drabbade av trafikbuller. Den senaste kartläggningen som täcker hela kommunen är så daterad som 2008. Kartläggningen ska ligga till grund för nya bullerdämpande åtgärder där det behövs, i form av bl.a. bullerplank.

    Norrenergi och elproduktion

    Ett kraftigt förändrat omvärldsläge med krig på Europas kontinent har kastat in Sverige i en osäker situation. Vi vill att en uppdaterad plan tas fram för hur Norrenergis utbyggnad ska ske på ett klokt sätt och att nya kalkyler görs där möjligheten till elproduktion genom kraftvärme särskilt beaktas. Vi vill också att Solna för samtal med Stockholm stad för att undersöka möjligheten att ta emot avloppsvatten från Henriksdalsverket efter att Brommaverket stängts ned.

    Grönt är skönt – ladda med en sladd

    I takt med att Solna växer och utvecklas så är det viktigt att det i planeringen framöver säkerställs att en andel laddplatser tillskapas när nya kvarter byggs. Genom att ha en laddstolpsnorm säkerställs att antalet laddplatser nära folks hem växer i takt med att staden utvecklas.

    Tydligare och säkrare trafik i Solna

    Kristdemokraterna vill anställa fler tjänstemän som kan kontrollera trafikanordningsplaner till tekniska nämnden, så att trafiken är optimerad och tydlig. För detta satsar vi tre miljoner kronor.

    Vänd på alla stenar – kolla under ytan

    Solna har fantastiska vattenmiljöer. Men under den glimrande vattenytan gömmer sig mängder av gammalt avfall. Ett helt lastbilslass med glas, flera cyklar och en tvättmaskin fraktades bort när Huvudsta strandbad anlades. Kristdemokraterna vill att Solna stad proaktivt ska kartlägga botten och genomföra dykningar efter marint skräp längs Solnas kuster, så som görs i Nacka. Merparten av driftökningen på tekniska nämndens budget ska gå till detta arbete.

    Kultur och fritid: För livskvalitet och gemenskap

    Mer öppen idrott i stadens hallar för ungdomar i samarbete med föreningslivet

    Idag erbjuds barn i högstadie- och gymnasieålder att delta i aktiviteter i stadens idrottshallar på kvällstid under fredagar och lördagar. Vi vill utvidga målgruppen till att även omfatta mellanstadieungdomar, och vill att även stadens ishallar ska innefattas i konceptet. Barn och ungdomar får tillgång till att under ledning av ledare från föreningarna testa nya idrotter. Ungdomarna får delta på meningsfulla aktiviteter ledda av trygga vuxna under fredag- och lördagskväll, istället för att strosa omkring på gatan eller i gallerior.

    En ny idrottshall och mötesplats i Järvastaden

    Järvastadenborna efterfrågar en mötesplats för ungdomar i sin stadsdel. KD vill bygga den nya idrottshallen invid Järvastadens skola, och även inkludera en fritidsgård i samma byggnad. Hallen ska kunna användas av föreningslivet och ingå i ”öppen fritid”, och finnas till som mötesplats för Järvastadens unga. Dessutom fördubblar vi antalet öppna kvällar för ungdomsmötesplatsen i Bagartorp.

    KD vädjar: Agera kraftfullt mot antisemitism!

    Efter Hamas fruktansvärda terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, där 1200 civila israeler mördades, har brott med antisemitiska motiv ökat kraftigt i Sverige. Hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv har ökat med 50 procent. Varje vecka hålls aggressiva demonstrationer mot världens enda judiska stat på våra gator och torg. I somras avslöjades att vissa manifestationer kräver eldupphör på svenska – men uppmanar till fortsatt krig på arabiska.

    För att motverka den ökande antisemitismen vill vi arrangera en utställning där det judiska livet uppmärksammas. Det kan med fördel ske genom ett samarbete med Judiska museet i Stockholm. De har samlingar av föremål, bilder, dokument, brev och konst som på ett värdefullt sätt kan belysa hur antisemitism har sett ut genom historien, ända fram till idag.

    Trots ovan oroväckande utveckling röstade Solnas styre ner vårt förslag. År 2025 markerar 250-årsjubileet av den första judiska församlingens grundande i vårt land. Låt oss tillsammans agera kraftfullt, så att vi på riktigt kan säga ”Aldrig igen”!

    Fritidskort för alla Solnabarn

    Kristdemokraterna gick till val på att Solnas barn och ungdomar förtjänar ännu bättre möjligheter till kultur- och fritidsaktiviteter. Vårt förslag var att införa ett system med fritidscheck, som Solnabarn i åldrarna 6 – 18 skulle använda för att delta i en ansluten Solnaförenings aktivitet.

    Socialminister Jakob Forssmed (KD) lanserar fritidskortet under 2025. Tyvärr ville den styrande majoriteten inte införa kortet under 2023 och 2024. Det var en missad chans, eftersom kortet hade kunnat bidra förebyggande och trygghetsskapande till en meningsfull fritid för alla Solnabarn.

    Dags för en badplats i Frösundavik

    Det är glädjande att det finns ett fint spontanbad i Frösundavik. Men det är nu dags att återta badplatsen från bajsande fåglar till förmån för glada barnfamiljer som kickar badboll. Inför etableringen av badplatsen i Huvudsta gjordes utredningar av badplatsen i Frösundavik, som visade att det är möjligt att göra det. Det går att anlägga en badplats med eller utan kontorshus genom en överenskommelse med fastighetsägaren. Men det är dags att göra Frösundavik badbart till säsongen 2025.

    Beredskap i en osäker omvärld

    Solnas äldreboenden är viktiga för stadens krisberedskap

    Solnas äldreboenden fyller en viktig funktion i stadens beredskap vid större kriser i samhället. De flesta av boendena har reservkraft, men vissa saknar det. För att trygga elförsörjningen i händelse av ett strömavbrott ska det finnas reservkraft på alla Solnas äldreboenden. Så kan boendena också vara stöd för övriga samhället i händelse av en större långvarig kris.

    Säkerhetspröva Solnas ledande politiker

    De förtroendevalda i kommunstyrelsen kan i förberedelse och operativt arbete ta del av säkerhetsklassad information i en krigs- eller krissituation. Därför har Kristdemokraterna krävt en säkerhetsprövning av samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, tillika krisledningsnämnden.

    Stärk Solnas säkerhetsskyddsarbete

    KD vill stärka Solnas säkerhetsskydd, särskilt den verksamhet som kan vara känslig säkerhetskänslig mot spioneri, sabotage, terroristbrott. Vår satsning på nio miljoner kronor går till att stärka arbetet och öka kompetensen inom området, samt göra en kartläggning av vilka insatser som prioriteras i kommande års arbete.

    Skyddsrum: Hoppas på det bästa, förberedd på det värsta

    I Solna finns idag enligt MSB 791 stycken skyddsrum med plats för över 100 000 personer. Dock finns det flera stadsdelar där det är långt för den enskilde att ta sig till ett skyddsrum i händelse av en kris. Andra stadsdelar, som till exempel Järvastaden och norra Frösunda, har inga skyddsrum alls. Kristdemokraterna vill att det blir en prioriterad fråga för kommunstyrelsen att fler skyddsrum inrättas i Solna, t.ex. i samarbete med, och kravställan på, byggherrar.

    Företagande: Solna ska toppa lista över företagsvänlighet

    Solna tappar i rankning av företagsklimat år efter år

    Varje år genomför Svenskt Näringsliv en rankning av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner.  Solna har tappat tre platser jämfört med 2023 och ligger nu på femte plats i rankningen. Med det fortsätter en nedåtgående trend efter att vi varit den bäst-rankade kommunen i Sverige under många år. Bidragande faktorer till försämringen är den växande otryggheten i kommunen och brister i stadens företagsservice. Vi vill stärka kontaktcenter som ett led i att underlätta kontakten med kommunen och servicen företagen får av oss.

    Sommarjobb för alla ungdomar som söker

    Sommarjobb ger Solnas ungdomar viktig arbetslivserfarenhet och en chans att utveckla ansvarstagande och sociala färdigheter. Dessutom kan det stärka deras ekonomiska självständighet och minska risken för utanförskap. Vi ökar anslagen så att alla ungdomar som söker garanteras ett sommarjobb.


    För att läsa budget-tabellerna, vänligen ladda ned .PDF-filen: 💾 KD budgetförslag 2025