-
Replik på S och V:s insändare om timanställda i Solnas äldreomsorg
SVT:s undersökning visar att Solna har ökat andelen timanställda i äldreomsorgen. Vad Brolin (S) och Scheutz (V) glömmer att berätta är att ökningen endast är 0,9 procentenheter jämfört med 2019. Knappast någon dramatisk ökning. SVT visar även att andelen minskade under pandemiåret 2020, med hela 4,7 procentenheter jämfört med 2019!
Jag tycker också att vi ska ha färre timanställda, men utan dem går äldreomsorgen inte ihop. Personalbehovet är högre på morgonen och på kvällen. Och under pandemin var timmissarna ännu viktigare för god vård och omsorg av Solnas äldre. Alternativet kunde i vissa fall ha varit ingen personal alls.
S och V hänvisar till Coronakommissionens rekommendation att minska andelen timanställda för att minska risken för sprittspridning. Återigen vilseleder man läsarna genom att inte återge hela bilden. Kommissionen konstaterade ju att den ”enskilt viktigaste faktorn” för situationen i äldreomsorgen var den höga allmänna smittspridningen i samhället, en medveten strategi som den socialdemokratiska regeringen valde.
Brolin och Scheutz hävdar att timanställningar resulterar i ”en otrygg arbetsform för den anställde och en otrygg levnadssituation för de äldre”. Detta är rena antaganden som grundar sig på S och V:s ideologiska utgångspunkter snarare än på verkligheten.
Avslutningsvis; Solna är en av kommunerna med bäst kontinuitet – ”trots” en hög andel timanställda. Enligt statistik ur verktyget KOLADA har Solna den femte bästa personalkontinuiteten inom hemtjänsten i hela landet. Även den detaljen glömde visst S och V bort.
Samuel Klippfalk (KD)
Ordförande i Omvårdnadsnämnden
-
- Dela detta: