• Sälj inte Värnamo Energi!

    I debatten har Gunnar Sibbmark (moderaterna) och Håkan Andersson (folkpartiet) framfört att Värnamo energi skall säljas. Gunnar har drivit denna fråga under ett antal år utan att finna gehör från andra partier i kommunfullmäktige än folkpartiet. Nu har det visat sig att folkpartiet har denna fråga som en huvudfråga i valrörelsen.

    Moderaterna driver denna fråga av rent ideologiska skäl, de anser att kommun och stat inte skall äga företag utan allt skall privatiseras. Folkpartiet har anfört argumenten att bolaget skall säljas och pengarna från försäljningen skall sättas in i banken och förräntningen skall användas i kommunens driftbudget.

    Jag motsätter mig en försäljning av Värnamo energi eftersom det är ett välmående företag som innevånarna i Värnamo kommun har stor nytta av. Företaget levererar fjärrvärme till ett stort antal byggnader i centralorten och det är viktigt att kommunen har kontroll över detta, i synnerhet när vi nu står inför en omläggning av energianvändningen och skall gå över till uppvärmning med icke fossila bränslen. Värnamo energis fjärrvärme produceras med träbränsle som passar en ekokommun väl.

    Bolaget har under de senaste åren satsat på ett optonät med förbindelse till kransorterna så att företag och kommun snabbt skall kunna utbyta information via datorer. Detta är en viktig konkurrensfördel för industrin i kommunen. Företaget har vidare visat goda vinstsiffror och gett kommunen ett 20-tal miljoner i avkastning de senaste åren och det skulle vara slut på det vid en försäljning och vi kan räkna med att en eventuell köpare direkt
    höjer nätavgifterna vilket innebär högre elkostnader för värnamoborna.

    Ovanstående argument tycker jag räcker för att Värnamo kommun skall behålla sitt 55%-iga ägande i Värnamo energi och därmed kontrollen över en viktig del av infrastrukturen.

    Gunnar Crona