• Ett stärkt föreningsliv

    Arnold Carlzon, Kristdemokraterna Värnamo.

    Arnold Carlzon, Kristdemokraterna Värnamo.

    Värnamo kommun har ett utomordentligt bra föreningsliv. Ett stort antal föreningsledare, som flera kvällar i veckan engagerat och osjälviskt delar med sig av sina erfarenheter till yngre förmågor. Ett arbete som inte nog kan värderas och uppmuntras

    Föreningarna har olika sätt att lösa sina lokalfrågor på. Flera av föreningarna använder kommunens lokaler (lokaler kan vara allt ifrån sammanträdesrum till gräsplan), några har egna lokaler och några hyr lokaler på stan. Detta faktum tillsammans med många andra faktorer, gör att förutsättningarna att bedriva verksamhet ser väldigt olika ut.

    Föreningar med egna lokaler har naturligtvis en stor fördel av att de själva disponerar sin tid helt efter sina egna förutsättningar, medan de som är hänvisade till kommunens lokaler måste samsas med flera andra, och får finna sig i att inte alltid få de tider de själva önskat i första hand.

    Föreningsägda lokaler medför, förutom dryga ränte- och amorteringskostnader, också ett drygt underhållsarbete med desamma. Föreningar som använder kommunens lokaler har, vad avser lokalerna, att betala den av Kommunfullmäktige fastställda, kraftigt subventionerade hyran. Underhåll, städning och annan skötsel går via skattsedeln. I detta sammanhanget är det viktigt, för att ingen skall missförstå det jag skriver, att stryka under att ungdomsarbetet som föreningarna bedriver är precis lika värdefullt i båda fallen.

    Men, jag anser, ifrån min horisont, att föreningar med egna lokaler är missgynnade ur ett ekonomiskt perspektiv. De uppbär visserligen ett så kallat lokalbidrag, men detta räcker långt ifrån till för att täcka föreningens kostnader för lokalen. Risk finns då för att arbetet med att dra in pengar, och sköta lokalen blir så tungt att det egentliga föreningsarbetet blir lidande.

    Fritidsnämnden har därför i budget 2000, föreslagit en måttlig, men ändå en höjning av lokalbidragen. Denna höjning finansieras delvis med en mycket måttlig höjning av hyran, i de lokaler som föreningarna hyr av kommunen. Det borde, tycker jag, vara rimligt att lokalfrågan är verksamhetsneutral – dvs föreningsverksamheten har likartade arbetsvillkor, efter det att kostnader för lokalen är betalda!

    Det har under hösten framkommit en del synpunkter på nämndens förslag, men jag välkomnar ytterligare synpunkter och också en diskussion kring de här frågorna, gärna under Värnamodebatten på Kristdemokraternas nya hemsida.

    Arnold Carlzon
    Ordförande för Kristdemokraterna i Värnamo kommun och Fritidsnämnden