• Vill (s) folkomrösta mot ökad valfrihet och för ökad socialism?

    Arnold Carlzon – Kristdemokraternas ordförande i Värnamo kommun.

    Arnold Carlzon – Kristdemokraternas ordförande i Värnamo kommun.

    Det verkar inte som att Ingvar Andersson har läst eller i varje fall inte har förstått vad jag skrev i min insändare, vilket bara är att beklaga.

    Av Anderssons svar framgår det tydligt att motviljan mot konkurrensutsättning av offentlig verksamhet är ideologiskt betingad. Det finns således en tydlig ideologisk skillnad i synen på kommunens uppgifter mellan socialdemokrater och kristdemokrater. Varför är det ett egenvärde att kommunen äger egendom eller producerar verksamhet? Vill Andersson att all offentlig verksamhet som i dag utförs av annan än kommunen skall övergå i kommunal regi?

    Man kan också fråga sig om det är Ingvar Anderssons privata synpunkter vi får ta del av, eller om det är socialdemokraternas. Ett antal ledande socialdemokrater, däribland förra statsrådet Ylva Johansson skrev nämligen följande i DN-debatt den 10 mars: Om vi för en viss summa pengar får en bättre kvalitet genom en entreprenadupphandlad äldreomsorgsverksamhet så ska den väljas framför en i kommunal drift. Om vi får en bättre kvalitet så ska vi också acceptera att denna privata entreprenör får göra en vinst på sin verksamhet. Vilken socialdemokratisk politik är det som gäller?

    Som kristdemokrat anser jag att kommunen skall utgöra ett stöd för den enskilda människan i hennes val, inte bestämma åt henne. Därför anser jag att det är bra med ökad valfrihet, en valfrihet för alla och inte bara för dem med god ekonomi.

    Som jag skrev i min insändare är inte det primära vem som tillhandahåller (producerar) verksamheten, utan att den är gemensamt finansierad, håller hög kvalitet och svarar mot den enskildes behov. Detta innebär inte att det blir dyrare för den enskilde eller kommunen att anlita en privat entreprenör för skola, vård och omsorg, vilket Andersson vill påskina i sin insändare.

    Det är beklämmande att ett före detta oppositionsråd inte vet att kommun och riksdag fastställer mål och riktlinjer för skolan, vilka även friskolor måste följa, och att man vid en upphandling gör en kravspecifikation för verksamheten. Vad är det mer som ska styras av Andersson?

    Än en gång måste jag fråga, vad vill egentligen socialdemokraterna folkomrösta om? Mot ökad valfrihet och för ökad socialism?

    Arnold Carlzon
    Ordförande för Kristdemokraterna i Värnamo