• Moderaterna sviker näringslivet

    Stig Claesson, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: Fotograf Mäster Olof)

    Stig Claesson, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: Fotograf Mäster Olof)

    Vid Kristdemokraternas valrörelsefinal i Värnamo lördagen den 14 september angrep Stig Claesson, kommunfullmäktigekandidat från Bredaryd, Moderaternas ständiga nej till att landstinget ska engagera sig för tillväxt i länet. Uttalandet gjordes i samarbete med samordnaren för Kristdemokraternas småföretagarråd i Jönköpings län, Mats Grennborg. Under valrörelsefinalen var det möjligt att samtala med Kristdemokraternas kandidater till kommun- och landstingsfullmäktige och riksdag. Man kunde även dricka kaffe, äta glass och gräva i sandlådan. De minsta barnen fick varsin hink och spade, för att påminna om vikten av att skapa ett samhälle där pappor har mer tid att bygga sandslott med barnen.

    Uttalande från Kristdemokraternas småföretagarråd i Jönköpings län

    Moderaterna sviker näringslivet

    Ingen har väl undgått moderaternas radiokampanj om att landstingets pengar ska gå till vården. Detta innebär att landstingsmoderaterna inte vill satsa en enda krona för fortsatt tillväxt i länet. Moderaterna röstade som enda parti nej till forskningspengar till en utbyggnad av Jönköpings Tekniska Högskola (JTH) när frågan behandlades i landstingsfullmäktige. Detta betyder i klartext att landstingsmoderaterna sviker näringslivet i länet som har stora behov av civilingenjörer som kan bidra till att företagen klarar framtidens utmaningar.

    Många högskolor i landet har fått stöd i det omgivande samhället till forskning, ofta tiotals miljoner kronor per år. Regeringen ställer detta som villkor för att man ska komma ifråga för statligt stöd till forskningsresurser. Det betyder alltså att Högskolan i Jönköping måste få lokalt stöd för att så småningom med statligt stöd kunna utbilda civilingenjörer. Näringslivet i länet ser behovet av denna utveckling och har lovat att bidra med medel för att en utbyggnad ska komma tillstånd. Även från kommunerna kommer positiva signaler. Frågan är nu om Moderaterna i Landstinget ska fortsätta att motarbeta en satsning som direkt gagnar näringslivet i vår region? I andra län är Moderaterna ofta positiva till den här typen av stöd, men inte i Jönköpings län av någon underlig anledning.

    Kristdemokraterna i Jönköpings län anser att länets högskola är av oerhörd betydelse för vårt läns och Sveriges framtid. Därför bör det vara mycket hög prioritet på att samla resurser från länet, såväl från det privata näringslivet som från det offentliga, för att bygga ut forskningen med sikte på att kunna erbjuda en civilingenjörsutbildning i länet. Det är att bygga för fortsatt entreprenörskap och tillväxt i regionen, vilket också ger mer pengar till vården!

    Stig Claesson
    vd Doxa Plast AB, Värnamo


    Publicerad:
    2002-09-08: Värnamo Nyheter