-
Global solidaritet och medborgarnas rättigheter
Helena Halldorf-Romero från Madrid och Uppsala, som är andranamn på Kristdemokraternas lista i valet till Europaparlamentet den 13 juni, besökte Värnamo den 2 juni. Under sitt besök bjöd hon på kaffe och berättade om vad hon vill uträtta i EU-parlamentet – arbeta för global solidaritet och medborgarnas rättigheter.
Jag tror att EU behövs som ett verktyg för de stora frågorna som berör vår vardag. Det innebär att jag tycker att man ska koncentrera sig på gränsöverskridande problem och områden och att man måste våga låta andra beslut tas på lägre nivåer, fortsatte Helena Halldorf-Romero.
Miljö och global utveckling
Utan tvekan är det så att EU behövs för att kunna förbättra miljön. Här behöver vi samarbeta. I somras gick jag på stränderna i norra Spanien. Det fanns knappt en meter utan en liten oljefläck, spill från det stora fartyget Prestige som förliste i november 2002. Om EU:s regler hade hunnit träda i kraft hade inte Prestige-olyckan kunnat hända. Vårt mål är nu att få med oss alla Östersjöländerna på samma krav. Det här är bara ett exempel.
Jag tror också på EU som en viktig part när det gäller den globala utvecklingen. Om EU kan enas om att satsa på några av millenniemålen, finns det chans att man kan uppnå något.
En human flyktingpolitik
På sikt är det tänkt att det ska bli en gemensam flyktingpolitik inom EU. Jag tycker att det är viktigt att den får ett humant ansikte och ger utrymme för generösa tolkningar. Jag tror också att det måste finnas en laglig väg för dem som vill ta sig till Europa utan att ha verkliga flyktingskäl, ett slags grönt kort.
För mig hänger detta faktiskt också ihop med könshandeln, denna vidriga slavhandel som pågår med kvinnor in i Europa. De som sysslar med denna brottsliga verksamhet måste fångas och straffas, men det behövs också andra lagliga sätt att försörja sig för dessa kvinnor, både i sina hemländer och i Europa.
Medborgarnas Europa – inte minst de ungas
Det blir allt lättare att flytta och röra sig mellan de europeiska länderna, det nya hälsokortet är ett steg som kanske kommer att göra det ännu bättre. Men fortfarande finns en del kvar att göra. Ett förslag som jag skulle vilja driva är att skapa ett program för utbyten under gymnasiet, ett slags Erasmus junior.
-
- Dela detta: