• Max 15 barn i våra förskolegrupper!

    Camilla Rinaldo Miller, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: Lennart Molin)

    Camilla Rinaldo Miller i Kommunstyrelsen och Anders Magnusson i Barn- och utbildningsnämnden, går i dag ut i en insändare och kräver maxtak för antalet barn i Värnamo kommuns förskolor. Regeringen har gett extra pengar till kommunerna för att minska barngruppernas storlek och Kristdemokraternas förslag är finansierat. Vad väntar vi på?

    Max 15 barn i våra förskolegrupper!

    Värnamo kommun har i genomsnitt 17 inskrivna barn per avdelning i förskolan (16,9 i hela Sve­rige). Barngrupperna växer dessutom. Vi kristdemokrater tycker att det är fantastiskt roligt att så många barnfamiljer vill bo i vår kommun!

    Däremot blir vi oroade när vi ser hur barngrupperna fortsätter växa. 17 barn är alldeles för många för att hålla en god kvalitet i barnomsorgen. Forskning visar att stora grupper har negativa effek­ter, framförallt för de yngsta barnen.

    Vi kristdemokrater vill sätta ett tak på hur stora barngrupperna ska få vara i förskolorna i Vär­namo kommun. Vi menar att ingen förskolegrupp ska ha fler än 15 barn. På nationell nivå har regeringen nyligen satsat 125 miljoner kronor till kommunerna för att minska barngruppernas storlek. Vill Alliansen i Värnamo Stadshus haka på vårt förslag om maxtak?

    Hur vill vi finansiera maxtaket? Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kom med ett bra förslag i Almedalen i somras: Höj maxtaxan med 100 kronor för det första barnet, 67 kr för andra barnet och 33 kr för tredje barnet. För varje krona som föräldrarna betalar i höjd maxtaxa bidrar kommunen med en krona och staten med två.

    Är du också angelägen om våra barns och ungas uppväxtvillkor? Var med oss och sänk storleken på barngrupperna till max 15 barn. Kristdemokraterna – familjens röst!

    Camilla Rinaldo Miller (KD), Kommunstyrelsen och
    Anders Magnusson (KD), Barn- och utbild­ningsnämnden


    Publicerad:

    • 2014-08-11: Värnamo Nyheter