• Ett aktivt torgliv ses som ett trevligt inslag i stadsmiljön!

    Ibrahim Candemir (KD), 1 vice Ordförande i Tekniska nämnden som bland annat har ansvar för gator och torg, har skrivit en insändare om just torghandel. Han vill utveckla denna på Kyrktorget i Värnamo och föreslår därför nolltaxa, åtminstone under en omstartsperiod.

    Ett aktivt torgliv ses som ett trevligt inslag i stadsmiljön!

    Redan i historiens gryning var torgen en plats dit bönder, fiskare och köpmän kom för att marknadsföra och sälja sina varor till städernas invånare och tillresande.

    Förr fungerade kyrktorget i Värnamo som torghandel. Det var här marknaderna utgick från och det var här det var torghandel varje lördag. Nu ligger det öde.

    Jag tycker att det är synd att torghandeln inte fungerar. Jag har kollat med Ljungby, Jönköping och Halmstad och det där fungerar utmärkt.

    Vi vet att torghandeln i Värnamo har fungerat innan och vet också att torghandeln inte fungerar just nu och frågan är vad ska vi göra åt det? Det blir inte bättre av att vänta.

    Vi har ett vackert kyrktorg med bra läge och vi behöver inte lägga extra pengar för att göra torget i ordning. Jag tycker att vi ska satsa på torgverksamhet. Man kan komma igång på olika sätt men här kommer några exempel på vad torgutbudet kan innehålla:

    • Grönsaker, blommor, fisk eller annat
    • Skolklasser och ideella föreningar
    • Andra intresserade
    • Erbjuda föreningar att visa sina aktiviteter

    Återigen det fungerar på andra ställen och det har fungerat hos oss innan, varför ska det inte fungera hos oss igen?

    För att det ska fungera måste vi skapa förutsättningar för dem som vill stå på torget och med detta menar jag bland annat att erbjuda gratis plats under en period.

    Jag tror att det kommer att fungera hos oss också bara vi hjälps åt och har tålamod.

    Ibrahim Candemir (KD)


    Publicerad:

    • 2014-09-05: Värnamo.nu
    • 2014-09-06: Värnamo Nyheter