• Valplattform för Alliansen i regionen

    alliansen

    Våra fyra partier är överens om att fortsätta samarbeta i regionen under namnet Alliansen i Region Jönköpings län. Vi ber om väljarnas fortsatta förtroende att med en ansvarsfull politik utveckla Region Jönköpings län.

    ALLIANSMAJORITET FÖR LÄNETS BÄSTA

    Våra fyra partier är överens om att fortsätta samarbeta i region under namnet Alliansen i Region Jönköpings län. Vi ber om väljarnas fortsatta förtroende att med en ansvarsfull politik utveckla Region Jönköpings län.

    Under de senaste tolv åren har Alliansens fyra partier, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, styrt Region Jönköpings län. Under vår ledning har regionen utvecklats och flera år i rad topprankats i nationella mätningar. Det gäller såväl hälso- och sjukvården, ekonomin som miljöarbetet. Så vill vi att det ska förbli. Jönköpings län ska vara bästa plats att växa upp och åldras på.
    Våra partiers gemensamma ambition är att samla ett så brett röststöd att vi kan fortsätta leda regionen och ta ansvar för utvecklingen. Målet är att vi tillsammans uppnår minst 41 mandat och en egen majoritet i regionfullmäktige. För att kunna möta utmaningarna som väntar kommande år behövs en tydlig och handlingskraftig ledning.

    ANSVAR FÖR EKONOMI

    Grunden för en bra utveckling är en stark och stabil ekonomi. Vi lovar inte allt till alla, för i grunden handlar det om att ha mod att prioritera och ta ansvar för helheten. Investeringar ska finansieras på ett sätt som inte skjuter kostnader på framtida generationer eller riskerar de anställdas pensioner.

    • Mål: oförändrad skattesats under mandatperioden

    FRAMTIDSSÄKRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

    Regionens sjukvård håller hög kvalitet och ger bot och behandling till fler personer än någonsin tidigare. Vi är nu inne i ett skifte av hälso- och sjukvården där vi går från sluten till öppenvård, från sjukhus till vårdcentral och från vård till hälsofrämjande insatser. Skiftet är nödvändigt för att framtidssäkra hälso- och sjukvården. Vårt mål är klart, primärvården ska år 2030 stå för 30 % av hälso- och sjukvården. Det kommer att krävas att både resurser och ansvarsområden som idag ligger på den specialiserade sjukhusvården flyttas över till primärvården och vårdcentralerna. Invånarna ska känna tillit till att de har tillgång till en god, trygg och nära vård.

    Regionens akutsjukhus rankades 2017 bland de sju bästa mellanstora sjukhusen i Sverige. Region Jönköpings län kommer även fortsättningsvis ha tre akutsjukhus som vitala delar av hälso- och sjukvården. Höglandssjukhuset, Värnamo sjukhus och Ryhov ska fortsätta utvecklas med tydliga specialiteter för att kunna fortsätta erbjuda en sjukhusvård i toppklass i länet.

    • Mål: primärvården ska stå för 30 % av hälso- och sjukvårdens totala kostnader år 2030
    • Utveckla och stärka länets tre akutsjukhus

    PATIENTINFLYTANDE OCH VALFRIHET

    För oss i Alliansen är valfrihet och mångfald viktigt. Under vårt politiska styre genomfördes den största valfrihetsreformen någonsin inom hälso- och sjukvården i vår region. Från juni 2010 har invånarna i Jönköpings län själva fått välja vilken vårdcentral de vill tillhöra. Resultatet är en primärvård i toppklass, hög tillgänglighet och nöjda medborgare. Vårdval ögon tillkom 2014 och innebär korta väntetider för starroperation. Vi står upp för människors rätt att välja och att välja bort. Nästa steg är att utveckla även psykiatrin genom valfrihetsreformer som ökar tillgängligheten och patienternas.

    • Utveckla psykiatrin genom fler valfrihetsreformer

    ATTRAKTIV ARBETSGIVARE

    Vi vill att regionens medarbetare ska trivas på sitt jobb. Vår viktigaste resurs är de ca 10 300 medarbetarna i Region Jönköpings län. Det är de som varje dag, 365 dagar om året, jobbar för länsinvånares bästa. För att kunna vara en attraktiv arbetsgivare måste vi hela tiden utveckla arbetsmiljö, arbetssätt och organisation. För att behålla viktig kompetens i det patientnära arbetet och trygga introduktionen av nya medarbetare har vi inrättat karriärtjänster för erfarna och yrkesskickliga sjuksköterskor som utgör ett viktigt ledarskap i verksamheten. En satsning att utveckla. Genom att medarbetare får goda förutsättningar att omsätta sin kompetens i praktiskt arbete får vi attraktiva arbetsplatser och goda resultat. En aktiv rekrytering för att säkra upp kompetensförsörjningen är avgörande för att klara uppdraget gentemot invånarna.

    • Ytterligare 100 karriärtjänster för erfarna och yrkesskickliga sjuksköterskor
    • Öka antalet utbildningstjänster för blivande distriktssköterskor

    HÅLLBART RESANDE

    Bra infrastruktur och kommunikationer bidrar till regional utveckling. Människors möjligheter att resa till och från vårt län, resa inom länet och pendla till jobb och utbildning ökar regionens attraktivitet. Vi kommer att fortsätta prioritera satsningar på järnväg, cykel, bra vägar och kollektivtrafik

    Byggandet av nya stambanor för höghastighetståg och som knyter samman regionen med kringliggande större städer och storstadsområden har mycket stor betydelse för regionens framtida utveckling. Vi vill att ett helt system byggs snabbt och är färdigställt
    2035 i enlighet med Sverigeförhandlingens förslag

    Regionen är en viktig aktör i klimatomställningen och ska ha en ledande position i miljöarbetet. Arbetet med att ställa om till förnybar energi är en viktig del i regionens hållbarhetsarbete.

    • Elektrifiering av de återstående järnvägarna: Nässjö-Eksjö, Nässjö-Vetlanda och Värnamo-Halmstad
    • Nya stambanor för höghastighetståg

    SVERIGES FJÄRDE TILLVÄXTREGION

    För att bekosta välfärden behövs blomstrande företag och människor som arbetar. Jönköpings län är känt för hög sysselsättning, företagande och entreprenörskap. Regionens förmåga att attrahera människor, företag och kapital är avgörande för att utveckla länet. Ett rikt kulturliv bidrar till människors välmående och länets utveckling. Kulturen ska nå ut till fler och vara närvarande i hela länet, och ske i samverkan med civilsamhället.

    För att säkra länets tillväxt behövs en generell höjning av utbilningsnivån och insatser för kompetensutveckling samt flera utbildningsplatser på yrkesutbildningar/YH och Jönköpings University. Kompetensförsörjningen till företag och offentlig sektor är en högprioriterad fråga. Ökade forskningsresurser till länet bidrar till utvecklingskraft inom både näringsliv och offentlig sektor.

    • Förstärka resurser till forskning i samverkan med Jönköpings University

    Alliansens gruppledare i Region Jönköpings län
    Malin Wengholm (M)
    Mia Frisk (KD)
    Rune Backlund (C)
    Jimmy Ekström (L)