• KD: Blankt nej till den omoraliska fastighetsskatten

  Håkan Johansson, Kristdemokraterna Värnamo, skriver om fastighetsskatten

  – Kristdemokraterna står upp för svenska husägare, skriver vår gruppledare Håkan Johansson i dag tillsammans med Larry Söder och Hampus Hagman. Vi var det enda parti som drev avskaffandet av fastighetsskatten innan det blev på modet.


  KD: Blankt nej till den omoraliska fastighetsskatten

  Den första januari 2008 avskaffades fastighetsskatten efter många års hårt arbete från oss kristdemokrater. Vi hade goda skäl.

  Fastighetsskatten var avskydd. Den var oförutsägbar, godtycklig och beskattade hushållens bostäder löpande oavsett de hade några löpande inkomster och kunde betala. I bostadsområden med en växande popularitet bidrog fastighetsskatten till en socioekonomisk segregation då de som inte längre hade råd med skatten tvingades flytta.

  Slopandet av fastighetsskatten gav ökad trygghet och förutsägbarhet samtidigt som det förhindrade att människor drabbades av en skattesmäll bara för att grannarna haft en tursam försäljning.

  Det är oroväckande att fastighetsskattens återinförande nu diskuteras. Vi ser hur verklighetsfrånvända ekonomer och klåfingriga politiker förenas i viljan att öka beskattningen av verklighetens folks bostäder. Med skattevapnet driver man människor från hus och hem.

  De flesta accepterar med varierande förtjusning att betala skatt på inkomst. Detta för att samhällets gemensamma välfärd ska kunna finansieras och ordningen på våra gator upprätthållas. Det är en del av samhällskontraktet.

  Men att löpande beskatta en bostad som inte ger inkomster annat än vid eventuell försäljning är omoraliskt. Att kunna känna trygghet i sitt eget boende är viktigt för att Sverige ska fungera.

  Vi är djupt oroade för att en skattereform som inkluderar fastighetsskatt nu är på väg att förhandlas fram mellan januaripartierna.

  Men Kristdemokraterna står upp för svenska husägare. Vi var det enda parti som drev avskaffandet av fastighetsskatten innan det blev på modet.

  Fastighetsskatten tillhör det förflutna och vi lovar att bestrida varje försök till att den återinförs.

  Larry Söder (KD), riksdagsledamot & bostadspolitisk talesperson
  Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot & skattepolitisk talesperson
  Håkan Johansson (KD), gruppledare Kristdemokraterna i Värnamo


  Publicerad:

  • 2020-09-19: Värnamo Nyheter