• Barn ska kunna vara frigående ute

  Camilla Rinaldo Miller, Bredaryd, plats nr 17 på KD:s EU-valsedel

  – Barn ska kunna vara frigående ute, skriver Camilla Rinaldo Miller (KD), Bredaryd.

  Det gör hon tillsammans med Carl Cunningham (KD) i en insändare om barns möjligheter till mer aktiv rörelse och utomhuslek.

   

  Barn ska kunna vara frigående utomhus

  Tack Madeleine Persson för en viktig och tänkvärd insändare i VN (211120). Visst är det så att våra barn behöver mer aktiv rörelse och utomhuslek.

  Främst är det, som vi ser det, ett föräldraansvar. Som föräldrar vet vi att det finns mycket att konkurrera med, inte minst digitalt rektangulära enheter av olika slag. Här behöver vi föräldrar hjälpas åt. Att gemensamt schemalägga skärmtid och i övrigt uppmuntra att de hänger utomhus funkar faktiskt rätt så bra.

  Kan politiken göra något då? KD har sedan valet 2014 drivit frågan om daglig idrott i skolan. Dessvärre har vi inte nått dithän ännu. Det finns dock goda exempel med skolor där detta sker. Daglig idrott/rörelse på schemat handlar främst om elevernas välmående, att det ger en bättre psykisk och fysisk hälsa, men också den positiva effekt det har på kunskapsresultaten. Det är görbart; handlar helt enkelt om att prioritera rätt.

  Att unga engagerar sig i organiserad idrott på sin fritid är bra. Dessvärre har inte alla ett ekonomiskt utrymme att hålla på med en sport eller det fritidsintresse man önskar. Även i idrotter som kräver ringa materialkostnader, till exempel handboll och fotboll, kan det bli kännbart för en ung person i en familj med svag ekonomi att följa med på turneringar och cuper. Även om man trivs i sitt lag slutar man för att familjens plånbok inte tillåter. Smärtsamt för individen och dåligt för samhället i stort.

  Kristdemokraterna föreslår fritidskort

  Därför har KD föreslagit något vi kallar fritidskort; ett öronmärkt ekonomiskt stöd för att fler elever i årskurs två till nio ska kunna delta i fritidsaktiviteter. Pengarna laddas på ett särskilt fritidskort där de allra flest barn får 500 kronor i stöd per år, men för dom som bor i hushåll med ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag rör det sig om 2.400 kronor per år.

  Sedan är det problematiskt att många idag känner otrygghet och helt enkelt inte vågar släppa ut sina barn att leka där man bor eller låta dem gå alternativt cykla till/från skolan. Som kristdemokrater tänker vi att ett tryggt samhälle börjar med trygga familjer, med en familjesäkrad politik där föräldrarna får det stöd de behöver. Främst handlar det, i det långa loppet, om att arbeta förebyggande, men på kort sikt även om skarpa politiska beslut för att komma till rätta med den allt mer utbredda gängkriminaliteten.

  Målet är självklart: Barn ska kunna vara frigående ute.

  Camilla Rinaldo Miller (KD)
  Carl Cunningham (KD)


  Publicerad:

  • 2021-11-25: Värnamo Nyheter