• Påskbord, ett minne blott?

  Marianne Olsson, Kristdemokraterna Värnamo

  Är påskbordet endast ett minne blott? Marianne Olsson (KD) funderar över det och över hur vi tillsammans kan rädda det svenska lantbruket.

  – Vi kan rädda våra svenska bönder innan det är för sent.


  Påskbord, ett minne blott?

  Grillade revben, köttbullar, prinskorv, ägg, kyckling, kalkon, potatisgratäng, potatissallad, sill…

  Påsk om några dagar. En fin högtid religiöst, profant och lekamligt. Maten på bordet har en stor roll. Närodlat, härodlat och inhemska råvaror är honnörsord i recept och butiker. Men hur länge till fungerar det i praktiken? När vi jagas av:

  • Ökade bränslepriser
  • Ökade elpriser
  • Ökade priser på konstgödsel
  • Billiga utländska varor

  Har en kompis som ärvde en fruktodling av sina föräldrar, som i sin tur ärvde den av sina föräldrar. I många år försedde kompisen en hel kommun med äpplen, päron, körsbär, bigarråer och plommon. Mycket arbete och mycket god frukt. Så en vacker dag kom problemen smygande. Inte de vanliga naturfenomenen som kunde skada grödorna såsom snöhagelskurar, torka, frost eller störtregn. Inte alls.

  Problem

  Första problemet var bränslepriset. De flesta traktorer, hjullastare och motordrivna hjälpmedel har det gemensamt att de drivs med fossila bränslen. De måste användas dagligen i jordbruk.

  I samband med detta sköt elpriserna i höjden. De flesta odlare behöver fläktsystem för att behålla frukten fräsch. Det går åt mängder av el för att förhindra förruttning då man inte vill bespruta frukten allt för mycket med giftiga bekämpningsmedel.

  Med oroligheter i världen blev slutligen också konstgödseln avsevärt dyrare. Allt detta resulterade i att på ett par år förlorade min kompis hela vinsten för sin odling och tvingades till slut sälja den. En generationsodling gick i graven.

  Nu håller detsamma på att hända kött- och mjölkbönderna i vårt land. Skenande elpriser försvårar utgödsling, belysning, mjölkmaskiner samt utfodring. Bränslepriser med dyr diesel tär hårt då man måste plöja, harva, bärga hö och skörda. Dyra konstgödselpriser bättrar inte på förutsättningarna heller Vad kan vi göra då? Några lösningar kunde vara:

  • Låt bönderna få 1 kr mer/liter mjölk.
  • Låt bönderna få skattelättnader på drivmedel. Eller sänk den för oss alla fordonsförare! (Vi på landsbygden behöver bilen. Så är det bara. Gör elbilar billigare.)

  Lösningar

  Men hur finansieras detta då? Pengar behövs ju till mycket? Kanske lösningen då kunde vara…

  • Ökad skatt på semesterresor med flyg. (MÅSTE vi åka utomlands med flyg överhuvudtaget? Semestra och handla inom landet. Skatteintäkter och moms stannar då här. Låt ”hemestrandet” få stanna kvar som företeelse.)
  • Öka priset på importerad frukt. (Ananas, apelsin, citron)
  • MÅSTE vi importera frukter som kumquats, pfysalis, granatäpplen, lime, mango, fikon, carambola, papaya, dadlar och aubergine? (Dyr frakt, omfattande miljöpåverkan. Använd istället svenska päron, plommon, krusbär eller gurka.)
  • Ersätt extrakronan till mjölkbönderna med en krona extra på kaffepaketet. (Drabbar inte barnfamiljerna på samma sätt då.)
  • Gör läsken dyrare per liter än mjölken!
  • Låt skolmat och mat på äldreboende i så stor utsträckning som möjligt vara närodlat inom kommunen.

  Om detta följs, tror jag vi kan rädda våra svenska bönder innan det är för sent. Skulle krig och pandemier hindra transporter från leveranser i framtiden, hade Sverige på detta vis ändå klarat sig rätt länge på egen hand. Jag kan inte mycket om lantbruk, men jag förstår att nuvarande utarmning kan ge skadliga effekter på lång sikt.

  Påskbord, ett minne blott?

  Om dessa livsviktiga verksamheter tvingas lägga ner, är det svårt att blåsa liv i dem igen. Generationers slit för självförsörjning ersätts då med beroende av utlandsaktörer med större klimatpåverkan och kostnader som följd. Även tråkigt med en landsbygd som inte är levande. Utan betande kreatur och odlad mark skulle snart de tomma ytorna ersättas med sly, snår och oframkomlig terräng.

  Och jag önskar ett påskbord, dignande av vårt lands fina produkter av grillade revben, köttbullar, prinskorv, ägg, kyckling, kalkon, potatisgratäng, potatissallad och sill…
  Utan bönderna återstår bara sill…
  (Eller får man väl börja med att fylla på sitt proteinbehov genom att tillfångata allt ätbart som passerar runt husknuten hemma…)

  Glad och välsignad påsk!

  Marianne Olsson
  Kristdemokrat


  Publicerad:

  • 2021-04-14: Värnamo Nyheter