• Valfrihet och rättvisa för barnfamiljerna

    Göran Hägglund, Kristdemokraternas gruppledare i Sveriges Riksdag.

    Göran Hägglund, Kristdemokraternas gruppledare i Sveriges Riksdag.

    Lördagen den 7 september besökte Kristdemokraternas gruppledare i Sveriges Riksdag, Göran Hägglund från Bankeryd, Rydaholms marknad och Kristdemokraternas valstuga på Flanaden i Värnamo. Vid valstugan deltog även Stefan & Christer (Thorsén & Fjordevik) och övriga kristdemokratiska kandidater i valen 2002. Göran Hägglund uppehöll sig bland annat vid barnfamiljernas ojämlika villkor, behovet av bättre förutsättningar för företagande och socialdemokraternas senaste misslyckade åttaårsperiod i regeringsställning.

    Det är obegripligt att orättvisorna när det gäller stödet till barnfamiljerna kan fortgå år efter år. Hur kan någon anse det rimligt att vissa barn får ett stöd på 80 000 kr. medan andra barn praktiskt taget inte får något? Det är hög tid för rättvisa och valfrihet för Sverige småbarnsföräldrar. Det är hög tid för regeringsskifte. Det sade Göran Hägglund, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, när han på lördagen besökte Värnamo och Rydaholm.

    Barn är olika. Föräldrar har olika önskemål om hur barnen ska tas om hand under de första viktiga åren. Barn behöver tid tillsammans med sina föräldrar. Det offentliga stödet till barnfamiljerna måste vara så utformat att det innebär största möjliga valfrihet och skapar rättvisa mellan olika familjer.

    Dagens stöd som är så utformat att det ekonomiskt premierar långa vistelsetider i förskolan är i grunden feltänkt. Det omöjliggör i praktiken för föräldrarna att välja på annat sätt än det som gillas av den politiska majoriteten. Med vilken rätt anser sig regeringen kunna ta över föräldrarnas val? Med vilken rätt ska majoriteten sätta sig över föräldrarätten?

    Kristdemokraterna har till skillnad från socialdemokraterna både konkreta och finansierade förslag för att förbättra barnfamiljernas ekonomi och öka valfriheten:

    • Ett barnomsorgskonto på 80 000 skattefria kronor införs till barn mellan ett och tre år. Pengarna går direkt till familjen. Kontobeloppet trappas av i förhållande till hur lång tid barnet har kommunalt finansierad barnomsorg. Halvtid i förskolan ger halvt barnomsorgskonto. Maximalt 40.000 kronor per år kan tas ut. På så sätt kan man fritt välja mellan olika barnomsorgsformer utanför hemmet, att gå ner i arbetstid eller att vara hemma med barnet.
    • Barngruppernas storlek måste minska. Varje kommun ska lägga fast ett tak för barngruppernas storlek i förskolan. Vi vill ge kommunerna ett generellt resurstillskott på 5,5 miljarder kronor de närmaste två åren för att bland annat möjliggöra detta.
    • Garanterade deltidstaxor på dagis (förskolan). Den som nyttjar den kommunalt finansierade barnomsorgen i mindre utsträckning ska inte betala lika mycket som den som nyttjar den fullt ut. Deltidstaxorna ska gälla hela förskoleperioden.
    • Högre garantinivå i föräldraförsäkringen från 120 kr/dag till 200 kr/dag
    • Ersättningsnivån i föräldraförsäkringen höjs från 80 till 90 procent. Detta ger en förbättring för alla som har inkomster över 7500 kronor i månaden.
    • Taket i föräldraförsäkringen höjs från 7,5 till 11 prisbasbelopp så att 90 procent av alla heltidsarbetande omfattas fullt ut av försäkringen.
      2 kontaktdagar per år och barn för barn mellan 4-15 år.
    • Barnbidraget höjs för tonårsbarn (13-16 år) med från 950 till 1 050 kr/månad och barn
    • Den barnrelaterade delen i bostadsbidraget höjs med 100 kr/månad och barn.
    • De individuella inkomstgränserna i bostadsbidraget för makar/samboende avskaffas och den gemensamma inkomstgränsen sätts till 117 000 kronor.
    • Ytnormen för den bostadsbidragsgrundande ytan utökas med 10 kvadratmeter i respektive storlekskategori.

    Åtta år med (s)

    Vårdplatser:
    14.000 färre
    Företagare:
    13.000 färre
    Dagisgrupper:
    13% större
    Skolan:
    25,7% underkända
    Poliser:
    2000 färre, -11%
    Investeringar:
    Lägst i EU
    Kommuntillskott:
    -1 mdr kr
    Landstingstillskott:
    0 kr
    Tillväxttapp:
    -70 mdr kr
    Kostnad för arbetslöshet och ohälsa:
    60 mdr kr mer
    Ägandeskatt: Högst i OECD
    SEK/USD: minus 30%

    Läs Kristdemokraternas rapport

    pdf, Adobe [Åtta förlorade år med s]