• Alla förtjänar starka ben!

    456 000 svenskar har benskörhet, och ca 40 % av alla kvinnor och 15 % av alla män får under sitt liv ett benbrott relaterat till benskörhet. Kristdemokraterna har uppmärksammat problemet genom en motion till landstingsfullmäktige och i dag besökte Mia Frisk, Doris Lidman och Marianne Andersson Osteoporosmottagningen på Värnamo sjukhus för att få veta mer om vad som kan göras.

    De flesta vet inte om att de har benskörhet förrän de ramlat och fått en fraktur och man upptäcker att orsaken till att frakturen blev så allvarlig är att benvävnaden inuti benen är tunn och porös. Varje år sker nästan 100 000 frakturer relaterade till benskörhet. Det är ett stort samhällsproblem och Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i världen.

    – Cirka 20 % får behandling mot benskörhet efter en fraktur, men det borde vara 60-70%, berättade Lena Lindberg, läkare och eldsjäl på Osteoporosmottagningen på Värnamo sjukhus. Det måste till bättre rutiner och samverkan mellan klinikerna om de patienter som behöver behandling ska få det.

    Riksföreningen Osteoporotiker hävdar att den bristfälliga kunskapen hos många som jobbar inom hälso- och sjukvård gör att många drabbade går länge utan hjälp.

    – Det var ett intressant studiebesök på Osteoporosmottagningen i Värnamo, sade Landstingsrådet Mia Frisk (KD). Att förebygga nya frakturer ger minskat mänskligt lidande och lägre kostnader för vården. Det allra bästa vore om man kunde upptäcka benskörhet redan innan den första frakturen.

    Landstinget i Jönköping län är, jämfört med andra landsting, bra på att läkemedelsbehandla kvinnor som fått en fraktur på grund av benskörhet. Men vi vill mer! I en motion till landstingsfullmäktige föreslår tre kristdemokratiska landstingspolitiker att landstinget utreder förutsättningarna för en försöksverksamhet med screening av benskörhet. Detta kan exempelvis göras med hjälp av ett frågeformulär (FRAX) i samband med mammografi, hälsosamtal och/eller inom primärvården.

    – Vi kristdemokrater vill att Socialstyrelsens riktlinjer uppmärksammas och att dessa intentioner förverkligas även i vårt landsting, säger motionärerna Doris Lidman, Marianne Andersson och Ragnwald Ahlnér.

    Motion till landstingsfullmäktige i Jönköpings län

    Screening av benskörhet

    Osteoporos (benskörhet) är på väg att bli en av de stora folksjukdomarna. Man räknar med att ca 70 000 personer varje år råkar ut för frakturer som kan kopplas till benskörhet. Dessa frakturer innebär för de drabbade stort lidande. Många av de som får t.ex. en höftledsfraktur kommer aldrig tillbaka till ett självständigt liv igen. En stor del av personerna med benskörhet är äldre och kvinnor.

    Idag kan man på ett enkelt sätt utföra bentäthetsmätningar. Genom att hitta de som har benskörhet kan man sätta in förebyggande behandling och därmed undvika ett stort antal frakturer. Förutom vinsten för den enskilde kommer även en stor sjukvårdskostnad att undvikas. Man räknar idag med att denna folksjukdom kostar svenska samhället 6 miljarder årligen.

    Socialstyrelsen har tagit fram nya nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar. I riktlinjerna framgår det tydligt att det åligger sjukvården att identifiera benskörhet och att patienter med hög risk att drabbas av frakturer erbjuds osteoporosbehandling.

    Landstinget i Jönköpings län ligger, enligt Öppna jämförelser, bäst till i landet när det gäller att läkemedelsbehandla kvinnor som haft en benskörhetsfraktur. Ändå är det endast 22 procent som får en behandling, medan ca 70 procent skulle ha nytta av den. Så även när det gäller de som redan haft en fraktur finns det mycket mer att göra.

    Vi kristdemokrater vill att Socialstyrelsens riktlinjer uppmärksammas och att dess intentioner förverkligas även i vårt landsting.

    Benskörhet är en sjukdom som är betydligt lättare att förebygga än att behandla. Därför vore det bra att förebygga så att inte ens den första frakturen behöver inträffa! Detta kan exempelvis göras i form av screening i samband med mammografi och/eller genom användning av ett frågeformulär (FRAX) inom primärvården. Med detta formulär når man även de män som är i riskzonen.

    Vi föreslår därför

    att landstinget utreder förutsättningarna för en försöksverksamhet med screening av benskörhet

    2013-11-05

    Doris Lidman (kd)                Marianne Andersson (kd)                    Ragnwald Ahlnér (kd)