• Oppositionens vädjan : dra inte Huddinges scouter till Mark- och miljööverdomstolen

    Huddinge kommun planerar att överklaga beslutet som hindrar kommunen att ta ut en avgift för att bedriva tillsyn mot Centrumkyrkans Ungdoms scoutstuga i Ågesta. Ibland använder scoutkåren stugan till övernattning och kommunen menar därför att verksamheten ska klassas som ”hotell, pensionat och liknande verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds tillfällig bostad”[1]. Kommunens beslut om att bedriva tillsyn mot verksamheten har överklagats och blivit hävt av både länsstyrelsen samt Mark- och miljödomstolen. Nu planerar kommunen att dra scouterna till Mark- och miljööverdomstolen.


    – Det är inte klokt att likställa en scoutstuga med hotellverksamhet och straffa en ungdomsförening på det här sättet. Styret i kommunen måste lägga prestigen åt sidan och i stället glädjas åt beskedet att den här typen av verksamhet inte ska utsättas för höga tillsynskostnader som kan begränsa deras verksamhet, säger Love Bergström (M).

    I bygglov- och tillsynsnämndens beslut framgår det att scoutverksamheten ska ha 3 timmar tillsynstid per år samt betala en timavgift enligt gällande taxa. Tillsynen ser olika ut för varje enskild verksamhet, men generellt kontrollerar de bland annat städning, smittskydds- och hygienrutiner, inomhusmiljö, kemikalier och avfall med mera.

    – Styret hade fel i sin bedömning och för att inte tappa ansiktet över sitt dåliga beslut planerar de nu att dra scouterna till Mark- och miljööverdomstolen. Vi vädjar till styret att stanna här och låta scouterna slippa undan dyra och onödiga avgifter, säger Karl Henriksson (KD).

    Scouterna uppger att stugan har använts enligt följande under 2023:

    – Utfärder (4h): 8 gånger/år
    − Patrullmöten (kväll – 2h): 1 tillfällen/år Länsstyrelsen Stockholm
    − Hajk (ett dygn, övernattning): Ca: 4 gånger/år
    − Läger (2–3 dygn); 1 gång/år.
    − Extern förhyrning ca 3 tillfällen/år.

    [1] HKF 4210 – Taxa för bygglovs- och tillsynsnämndens verksamhet enligt miljöbalken