• Inrätta en F till 9-skola i Köping!

    De båda skolpolitikerna i Köpings kommun Anna-Carin Ragnarsson (KD) och Bernt Bergsten (C), föreslår i en gemensam motion att Köping ser över möjligheterna att inrätta en F till 9-skola i kommunen. Alltså en skola med elever från förskoleklass upp till klass nio.

    De skriver i motionen att eftersom antalet yngre ökar i kommunen så kommer skoleleverna inte att rymmas i nuvarande skollokaler.  Som alternativ till att bygga fler skolor föreslår KD och C att kommunen tar tillfället i akt och prövar alternativa lösningar som kan bli mer kostnadseffektiva samtidigt som det kan innebära andra fördelar. En sådan lösning skulle kunna genomföras i en befintlig skolbyggnad.

    Motionärerna påpekar att en F till 9-skola har viktiga fördelar. Genom en obruten skolgång på samma skola lär elever, lärare, elevhälsopersonal känna varandra väl under 10 år. Eleverna blir sedda, kända till namn och person vilket gör det möjligt med personlig kontakt och därmed bättre ordning och ökad trivsel. En gemenskapskänsla kan byggas upp som motverkar mobbing och annan exkludering. En lugn miljö som främjar inlärning skapas.

    Åldersblandning är bra, då äldre elever lär sig visa hänsyn, ta ansvar och vara goda förebilder för de yngre eleverna. De yngsta får en odramatisk kontakt med de äldre. Gemensamma åldersblandade aktiviteter kan skapas.

    Dessutom slipper eleverna skolbyten i känslig ålder. Idag är det bara Malmaskolan som är en åldersblandad skola. Men i övriga skolor kommer eleven i övergången från mellanstadiet till högstadiet både till nya lokaler och ny okänd skolpersonal. En del elever har svårt att hantera denna stora förändring. Plötsligt är man minst på skolan. Nya lokaler och stora, stökiga elever. Med en sammanhållen skolgång från förskoleklass upp till nian slipper eleverna detta skolbyte.

    F till 9 ger även fördelen av en genomtänkt pedagogisk linje genom hela skolgången där arbetslagen kan samverka. Det ger ökad kvalitet i undervisningen med bättre förutsättningar för ökad kunskapsinlärning.

    En F till 9-skola ger ökad valfrihet i Köping.  Kan kommunen dessutom visa intresse för att minst en friskola med alternativ pedagogik, etablerar sig i Köping, blir vi sannolikt en ännu attraktivare skolkommun, skriver Anna-Carin Ragnarsson (KD) och Bernt Bergsten (C) i sin motion.

     

    För mer info:

    Anna-Carin Ragnarsson, 076-3365894

    Bernt Bergsten, 076-2008454