• Motion ang problem med brunnslock i körbanan

    Ojämnheter i vägbanan är vanligt förekommande i form av tjälskador och förslitningsskador i asfalten. Men det finns även brunnslock som är olämpligt placerade i körbanan, som ligger för djupt eller för högt eller har förslitningar som kan leda till att de studsar upp med risk för förödande resultat.

    Det finns exempel där tunga fordon som buss eller tung lastbil med släp kört över ett slitet brunnslock i vägbanan som resulterat i att brunnslocket studsat upp och förorsakat fordonsskador på däck, fälg, bromsok etc men även som riskerat träffa gående och andra oskyddade trafikanter som passerat.

    I Köping har i princip alla färdvägar defekter i form av hål i vägbanan eller försänkta brunnslock i körbanan som framförallt skapar onödig irritation och fordon som plötsligt väjer undan för ojämnheterna som kan äventyra trafiksäkerheten men även risk för fordonsskador.

    Som förare av ett motorfordon har man ett särskilt stort ansvar både för egen del och för medtrafikanter. Ojämnheter i körbanan har ofta en distraherande effekt på föraren vilket kan resultera i ouppmärksamhet för trafiksituationen för andra bilar, cyklister och gående etc.

    När det gäller brunnslockens placering kan man ifrågasätta om dessa måste placeras i körbanan. Ibland ligger de längs gatans mittenlinje men ofta är de utspridda så de är svåra att undvika att köra över dem. Ibland ligger de två och två tätt intill varann och då går det att som bilförare väja genom att passera med hjulen på båda sidor.

    Det är framförallt brunnslockens nivåskillnad som skapar irritation och som kan leda till fordonsskador framförallt på bilars fälgar. Oavsett om det är vägverket eller kommunen som äger vägen så är det kommunen som äger brunnarna och som har ansvaret för brunnslockens placering och skick och de skador som kan uppstå när brunnslocket ligger för djupt.

    Tydligen är det förhållandevis enkelt att i de flesta fall åtgärda nivåskillnaden medan det vid äldre brunnskonstruktioner krävs större insatser.

    Mot bakgrund av ovanstående föreslår Kristdemokraterna

    att Köpings kommun i samband med vägrenoveringar eller arbete med VA-nätet åtgärdar brunnslock med stor nivåskillnad i vägbanan samt håligheter i vägbanan.

    att fortlöpande se över brunnslockens olämpliga placering i körbanan.

    Köping den 25 april 2019

    Salah Rasho (KD)                Kenth Lucas (KD)