• Reservation till avslag om bygglov för tält för Tolago Infra

    RESERVATION till Samhällsbyggnadsnämndens avslagsbeslut den 28 mars
    ang bygglov för tillbyggnad av tält för Tolago Infra på fastigheten Malma prästgård 1:4.

    Jag reserverar mig mot samhällsbyggnadsnämndens beslut den 28 mars att avslå ansökan om bygglov för företaget Tolago Infra för uppsättning av tält.

    Tidigare fanns på tomten under många år ett åkeri med grusbilar där man också tog grus från grusåsen. De hade på tomten en tank för lagring av bränsle som inte finns kvar samt en smörjgrop som lagts igen. Idag finns enbart två nyinköpta maskiner på tomten; en truck och en lastare. Fastigheten är ansluten till kommunens vatten och avlopp.

    Företaget Tolago Infra startade sin verksamhet i Köping i juli månad 2015 och har sedan dess vuxit snabbt med försäljning både i Sverige och utomlands. Idag är 12 anställda vid företaget i Köping. De importerar och säljer VA-material som markrör, oljeavskiljare och minireningsverk. De flesta transporter går direkt från tillverkaren till kund medan 2-3 lastbilar per dag angör stödlagret på Malma prästgård 1:4.

    Företaget har sedan tidigare bygglov för fyra stora industritält på den inhägnade, asfalterade delen av tomten intill huvudbyggnaden. Men för att bättre skydda sina VA-produkter mot väder och vind har företaget ansökt om att få komplettera sina tidigare fyra tält med ett femte.

    I samband med bygglovsbeslutet i november 2017 upplyste kommunen sökanden om att vidare exploatering av området troligtvis kommer att föranleda krav på prövning av detaljplan. En detaljplan skall göras om en åtgärd kan antas medföra ”betydande miljöpåverkan” Någon detaljplan är ännu inte gjord för området varför nämnden avslår bygglovsansökan om att få sätta upp ett femte tält på tomten.

    I samhällsbyggnadsnämnden skäl till avslaget anges bl a att trafikfrågan bör utredas, samt att verksamheten i ett långsiktigt perspektiv kan ha omfattande påverkan på omgivande mark, vattentäkter och landskapsbild.

    Jag har självfallet ingen avvikande mening när det gäller att göra en detaljplan över området för att för framtida behov långsiktigt säkra bl a utvidgningen av Köpings kommuns vattentäkt. Däremot ser jag det som en oproportionerlig åtgärd i förhållande till företagets önskan att få sätta upp ett tält. Borde inte uppsättning av tält som samlar VA-produkterna på tomten tvärt om påverka landskapsbilden i positiv riktning?

    Kommunen bör etablera goda och regelbundna kontakter med de lokala företagen som ger både jobb och skatteintäkter. Ett framgångsrikt, växande företag som Tolago Infra som till och med varit 1 av 14 företag i Sverige som blivit nominerade till ”Entreprenör of the Year” bör känna kommunens stöd.

    Lars-Axel Nordell
    Kristdemokraterna