• Varför betalar Köping tillbaka 70% av statsbidraget?

    I likhet med flertalet av Sveriges kommuner betalar Köpings kommun habiliteringsersättning till personer som deltar i daglig verksamhet.

    Daglig verksamhet kan vara enklare jobb i vården, på lager, parkarbete, scenjobb etc. De ordnas av kommunen inom ramen för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Jobben är anpassade efter den takt och nivå som personen med funktionshinder klarar att jobba i. Istället för lön får deltagarna en så kallad habiliteringsersättning.

    Habiliteringsersättningen, som brukar ligga runt femtio kronor per dag, är inte tänkt som försörjning utan en uppmuntran att jobba. För många som lever på marginalen av sin ekonomi är denna ersättning ändå ett viktigt ekonomiskt tillskott.

    För 2018 avsatte socialstyrelsen 350 miljoner kronor i statsbidrag för att kommunerna skulle införa eller höja en låg dagpenning. Köpings kommun beviljades 3 394 790 kr för att höja ersättningen till deltagarna.

    I socialstyrelsens redovisning framgår att Köpings kommun enbart använt 1 120 000 kr av det specialdestinerade statsbidraget, vilket är ca 30 procent. Därmed har kommunen tvingats återbetala hela 70 procent, 2 391 336 kr av anslaget till staten. För 2019 har Köpings kommun beviljats 1 706 062 kr i statsbidrag till habiliteringsersättning.

    Mina frågor till ordföranden i vård och omsorgsnämnden Roger Eklund är:

    1. Hur kan det komma sig att Köping tvingas betala tillbaka hela 70 procent av statsbidraget, 2 391 336 kr, pengar som skulle ha gått till personer i daglig verksamhet inom ramen för LSS?
    2. Beror det på att Köpings kommun valt att inte höja ersättningen i den omfattning som man först planerat?
    3. Var det så att kommunen inte hade riktig koll på hur många personer som omfattades av daglig verksamhet?
    4. Kommer kommunen denna gång att använda hela 2019 års statsbidrag för Habiliteringsersättning för personer i daglig verksamhet, eller kommer kommunen ännu en gång att tvingas återbetala stora delar av anslaget på grund av att det inte använts till det som det var ämnat för?

    Köping den 28 augusti 2019

    Anna-Carin Ragnarsson (KD)