• Inför stödpaket till våra lokala företagare

    Företagare i Köping är en grupp som riskerar att drabbas hårt av Coronakrisen med stora inkomstbortfall och uteblivna kunder.

    För att skapa framtidstro och underlätta för företagen, som ju är grunden för vår välfärd, måste kommunen ta sitt ansvar och värna framförallt de små företagen som annars riskerar att slås ut av Coronasmittans konsekvenser.

    I likhet med flera andra kommuner borde Köpings kommun omgående inrätta ett tillfälligt stödpaket för att rädda de lokala företag som nu drabbas hårt.

    Ett stödpaket till våra lokala företagare skulle kunna innehålla:

    • Köpings kommun kan omgående öppna upp möjligheten för uteserveringar och samtidigt möjliggöra större ytor. Avgifter för markupplåtelse för uteserveringar och tillfällig handel kan tillfälligt tas bort.
    • Kommunen kan ge uppskov för avgifter för bygglov och för tillsyn för miljö, hälsa, livsmedel, alkoholservering och tobak. Endast akuta tillsynsbesök bör göras medan övriga kan skjutas på framtiden.
    • Företagare i utsatta branscher som hyr lokaler av KBAB borde få anstånd med upp till tre månadshyror.
    • Mälarenergi borde se över sina rutiner för tillfälligt anstånd med betalning.
    • Butiksägare i Köping, vars fastighetsägare finns i Stockholm eller på annan ort än Köping borde få hjälp av Näringslivsenheten att förhandla om anstånd med sina hyror.
    • Möjligheten att korta betaltiden till kommunens leverantörer bör också ses över för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.

    Kommunen kan säkerligen göra mera. Men dessa åtgärder ryms inom kommunens ansvarsområde. För många av de övriga näringarna som har det tufft är det framförallt statliga åtgärder som måste till.

    Köping den 25 mars 2020

    Kristdemokraterna i Köpings kommun

    Lars-Axel Nordell, Ordförande