• Gör Mariakajen och småbåtshamnen i Köping till en riktig pärla

  ”Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo” En låt som är väl känd sen åtskilliga år och ger härliga associationer för många av oss. Här i Köping har vi ett öppet landskap där åkermark, skog och ängar trängs om vart annat. Vi har naturen inpå och också en fantastisk närhet till vatten i och med Mälaren. En äventyrslysten kan dessutom nå världshaven när denne lägger ut från hamnen i Köping.

  Men säkert hade många fler velat bo eller vistats nära vatten om det varit möjligt. Inloppet i Köping är inte vackert och inte omskött, bitvis ser det riktig illa ut. Det är lite av Köpings baksida och det mycket underutnyttjat. Varför inte lägga en tioårsplan på att skapa ett område utmed vattnet som vi stolt kan visa upp och där människor vill vara?

  Tänk att rensa upp och ta reda på all bråte som ligger både på land och i vattnet. Projektera sjöbodar och stugor både till uthyrning och försäljning. En strandpromenad gärna med längsgående bryggor utmed vattnet där människor kan ta kortare promenader, eller sitta och bara vara eller umgås. Eller varför inte satsa på en ny vattennära restaurang nu när vi ändå drömmer?

  Tågen då, säger någon, ja det låter om dom, men ett bullerplank gör mycket. Låt oss tänka vidare. Vi följer också tidens gång och installera laddstolpar för elbilar, fibernät för interaktion och stabil uppkoppling, lekområden för våra barn. Ordna även med parkeringar och dra cykelbanan dit. Området kan bli en liten oas i stället för vad den är nu.

  Listan kan göras längre och den kritiske tänker – Oj, och vad tar man pengarna ifrån då? Ja, allt i denna värld kostar, det vet vi också. Men vad kostar det inte att visa upp denna trista sida för alla tågresenärer som får sitt först intryck av Köping då tåget rullar in från Stockholmshållet? Vill man bo här? Nja, det tål att tänka på. Vad tänker vi Köpingsbor? Gillar vi det vi ser?

  Med en långsiktigt realistisk plan kan drömmar bli verklighet, där till exempel entreprenörer, politiker och till och med yrkesskola slår sina kloka huvuden ihop. Tänk att få göra sin praktiska del på t.ex. byggprogrammet ute vid sjön. Då kan området rustas upp och blir en attraktion som lockar människor till kommunen.

  Med ett inflöde av människor som på olika sätt kan uppleva Köping som attraktivt, gynnas vår ekonomi och det skapar ekonomi att utveckla mer och växa. Vi har ju ett suveränt geografiskt läge som med goda kommunikationer attraherar. Låt också vår närmiljö vara det som attraherar!

  Kristdemokraterna i Köping har börjat röra om i grytan. Nu är det bara att fortsätta. Vi tror på Köpings framtid och vi säger: Jodå, Köping kan bättre!

  Lelle Ångman, lärare och entreprenör i fastighetsbranschen
  Johan Wigelius, entreprenör inom trävarubranschen
  Joakim Hagström, entreprenör inom måleribranschen
  Jocke Andersson, entreprenör inom mark och anläggning
  Jocke Eklund, entreprenör inom ventilation och byggteknik
  Anna-Carin Ragnarsson, Gruppledare (KD) Köpings kommun