• Flytta inte fokus!

  Replik på Duáns och Saaws inlägg om hanteringen av driften och underhållet av Köpings kommuns fastigheter

  Köpings kommun bör upphandla fastighetsunderhållet och den tekniska driften för sina fastigheter. Detta är KD Köpings uppfattning. Då ökar samhällsnyttan. Då förbättras företagsklimatet. Detta har vi framfört i kommunfullmäktige och i en insändare.

  Vi kan konstatera att ingen upphandling sker av städtjänster. De utförs istället av anställda vid kommunens eget bolag KBAB service. Däremot upphandlar KBAB Service i sin tur i princip allt fastighetsunderhåll för kommunens räkning med hjälp av kommunalförbundets upphandlingsenhet. Köpings kommunala förvaltning tycks således sakna egen beställarkompetens.

  Allt detta leder till att Köpings kommun har 3,4 procent entreprenader enl Svenskt Näringslivs statistik. Det är 4,5 gånger lägre än riksgenomsnittet. Genom att gå via servicebolaget framstår Köping i statistiken som en företagsfientlig kommun. Inte bra för Köping. Inte bra för företagsamheten. Att i alla sammanhang framstå som en företagsvänlig kommun är av största betydelse när vi vill få nya företagare till Köping.

  Vi höjer på ögonbrynet i förvåning över att Annica Duán och Ola Saaw väljer att flytta fokus och dra in USA:s tidigare president Donald Trump i Köpings politiska debatt. Liksom maktmänniskan Trump använder maktspråk och ropar Fake News, när kritiken från oppositionen blir för jobbig, nedlåter sig två av köpings kommunalråd till samma uttryck.

  Låt oss istället föra debatten om den kommunala upphandlingen på ett vuxet sätt där faktaargument får prövas mot varandra. Allt för att utveckla Köping till en allt bättre kommun.

  Anna-Carin Ragnarsson (KD)
  Lars-Axel Nordell (KD)
  .