• Konfessionella friskolor

    Camilla Rinaldo Miller, Kristdemokraterna Värnamo. (Foto: Lennart Molin)

    – Vi beklagar att (S) väljer denna väg, i stället för att lägga all kraft på de stora samhällsutmaningarna som finns i dag, säger Camilla Rinaldo Miller tillsammans med ett antal andra lokala kristdemokrater. Detta med anledning av beslutet på Socialdemokraternas kongress att förbjuda religiösa inslag i konfessionella friskolor.

    Konfessionella friskolor

    Inga religiösa inslag får finnas i konfessionella friskolor beslutade Socialdemokraterna nyligen på sin kongress. Beslutet är provocerande och i det närmaste ogenomförbart, då det står i konflikt med mänskliga fri- och rättigheter som ger föräldrar rätt att kunna välja en utbildning för sina barn som överensstämmer med deras religiösa eller filosofiska övertygelse.

    Idag finns 66 konfessionella friskolor i Sverige – en judisk, 11 muslimska samt 54 kristna. Varför ska alla skolor straffas när det finns några enskilda som inte följer skollagen? Det blir en kollektiv bestraffning, som är totalt orimlig. Det fanns starka krav på att helt förbjuda konfessionella skolor, framkallat av kritik mot muslimska friskolor och den uppmärksammade könsuppdelningen på skolbussar. Men att göra det till en entydig religiös fråga är förenklat. Det handlar snarare om en kulturell inställning till jämställdhet som skiljer sig från den svenska. Varför då inte fokusera på det problemet i sig?

    Att förbjuda religiösa inslag kommer enbart leda till en mängd tolkningsproblem: Blir det möjligt att bära religiösa symboler som till exempel ett kors eller en huvudbonad, som exempelvis kippa eller en slöja? Blir det möjligt att tända ljus och fira lucia? Måste påsklovet byta namn till vårlovet?

    Att överhuvudtaget försöka göra skillnad mellan tradition och religion är en svår uppgift. Vi anser att skollagen, som säger att konfessionella inslag inte får finnas i undervisningen men i utbildningen i övrigt, är rimlig och stämmer överens med internationella konventioner. När konfessionella skolor bryter mot detta ska givetvis åtgärder vidtas genom Skolinspektionen. Klarar skolor inte av att göra tydlig åtskillnad så är det rimligt att ta tillbaka tillståndet och stänga skolan. En mer relevant åtgärd, som vi ser det, vore att utöka Skolinspektionens befogenheter och resurser att granska alla skolor.

    Visst finns det segregationsproblem i dagens skola, inte minst utifrån boende, men att försöka lösa det med att förbjuda konfessionella inslag är missriktat, verkningslöst och sämsta sortens symbolpolitik. Dessutom finns bara en procent av alla skolelever i konfessionella skolor, så sannolikt utgör de övriga skolorna den största segregationsutmaningen.

    Vi beklagar att (S) väljer denna väg, i stället för att lägga all kraft på de stora samhällsutmaningarna som finns i dag.

    Camilla Rinaldo Miller (KD), Distriktsordförande Jönköpings län
    Isak Torebrand (KD), Ledamot Barn- och utbildningsnämnden Värnamo
    Jenny Larsen (KD), Ordf. Barn- och utbildningsnämnden Vaggeryd
    Pia Skogsberg (KD), Ledamot Barn- och utbildningsnämnden Gislaved


    Publicerad:

    • 2017-05-13: Värnamo Nyheter