• Inför obligatorisk Sverigekunskap!

    Michael Anefur och Christer Fjordevik vid måndagens pressträff i Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

    Michael Anefur och Christer Fjordevik vid måndagens pressträff i Värnamo. (Foto: Håkan Johansson)

    Nyanlända ska välkomnas med en tydlig och innehållsrik introduktion till det svenska samhället. Där ska inte bara SFI ingå utan också en obligatorisk kurs om hur det fungerar i Sverige. Efter kursen har man som nyanländ fått en, om än liten och förberedande, gemenskap med det nya landet.

    Det sade Michael Anefur, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, när han presenterade Kristdemokraternas nya integrationsrapport i Värnamo idag.

    – Integrationsdebatten präglas ofta av påståenden som inte bygger på fakta utan på okunskap och skrönor. För dem som är osäkra i sin ideologi och identitet blir nyanlända invandrare och utländska företeelser hot. Fobier inför islam bygger på rädsla och osäkerhet inför det mindre kända. Är man vilsen och saknar fast grund att stå på söker man en yttre motståndare. Den gemensamma kampen mot denna påhittade yttre fiende blir då den egna tryggheten – en rädslans trygghet, säger Anefur.

    – Kristdemokraternas trygghetsbegrepp är väsensskilt från detta. Vi tror inte att människor blir trygga genom att stänga världen ute. Vi kommer aldrig att acceptera rädslans ideologi.

    Den som får asyl i Sverige ska få möjlighet att fort och effektivt lära sig svenska och få insikt i vad Sverige är och hur landet fungerar, menar Michael Anefur.

    – Människor i alla tider har sökt sig från den ena platsen till den andra. Skälen skiljer sig åt, men viljan att få vara med och bygga upp något nytt – både för sig själv och det nya landet – är lika. Ofta har de nyanlända förvägrats detta och istället fastnat i utanförskap. Lösningen heter studier, praktik, arbete och bra språkundervisning, säger Michael Anefur.

    – Den senaste tiden har burkan diskuteras flitigt i många medier. Kristdemokraternas hållning är att det ska vara fritt att bära vilka kläder man önskar inom anständighetens gräns. Dock ska man vara medveten om att all klädsel inte tillåts på alla arbetsplatser. Klädsel där även ansiktet är täckt innebär svårigheter i vissa situationer. Det finns vissa yrken där denna typ av klädsel inte kan fungera av rent praktiska skäl. Det är bland annat yrken med mycket människokontakt, till exempel förskola, skola och äldreomsorg, säger Michael Anefur.