• Internationella Äldredagen – en allt viktigare påminnelse

    ESCU Congress Bxl 2013; Foto Ulrich Winz
    I hela Europeiska Unionen – inte bara i Sverige – beräknas livslängden öka, samtidigt som målet måste förbli ett gott liv hela livet.
    Det säger sig självt att detta är en ytterligt stor utmaning som nu politiska institutioner – parlament och regeringar, landsting och kommuner och olika samhällsorgan – i land efter land står inför. Det skriver Leif Hallberg, hedersordförande i Europeiska Seniorunionen, apropå Internationella Äldredagen den 1 oktober.

    Läs hela kommentaren!

    Internationella Äldredagen – en allt viktigare påminnelse

    I hela Europeiska Unionen – inte bara i Sverige – beräknas livslängden öka, samtidigt som målet måste förbli ett gott liv hela livet.
    Det säger sig självt att detta är en ytterligt stor utmaning som nu politiska institutioner som parlament och regeringar, landsting och kommuner och olika samhällsorgan i land efter land står inför.
    Vi alla som kan räkna oss till den starkt växande äldrebefolkningen, 65+ eller så, vi som brukar säga att ”det var vi som byggde landet”, vi hoppas förstås och förväntar oss av det övriga samhället att få uppleva ett respektfullt och värdigt bemötande också när vi lämnat den aktiva produktionen och när de egna krafterna börjat avta. Sann demokrati och verklig rättvisa kräver att vi äldre ges fortsatt plats i det pulserande samhällslivet, inte vid sidan av. Och att det övriga samhället lyssnar till oss som blivit rika på år och livserfarenheter!
    Den 1 oktober uppmärksammades världen över Internationella Äldredagen. Både yngre-äldre och äldre-äldre stod då i centrum för politiska anföranden, konferenser, möten och mediereportage. Detta borde givetvis ske inte bara en dag om året utan varje dag. Och det borde ha skett väldigt mycket mer under den senaste valrörelsen i vårt eget land.
    En viktig och aktuell markering är att den nya EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har uppdragit till den nominerade EU-kommissionären för sociala frågor, Marianne Thyssen, att särskilt bevaka att äldrelivets frågor och aspekter beaktas i Kommissionens alla kommande förslag och aktiviteter.
    För Europeiska Seniorunionens ordförande An Hermans blev Internationella Äldredagen en given utgångspunkt för att skriva till European People’s Party där över sjuttio europeiska partier företräds. Hon framhåller i sitt brev det politiska ansvaret (på alla nivåer!) för att möjliggöra ett gott samhälle för alla också när befolkningen åldras alltmer.
    Det är lätt att instämma med An Hermans. Äldrefrågorna, av alla de slag, måste lyftas mycket högre upp på den politiska dagordningen liksom också i olika frivilligorganisationers verksamhetsplaner. Både i det offentliga samhället och i civilsamhället måste man acceptera ett betydligt större ansvar för att förvandla de vackra orden om äldre personers rättvisa pensioner, goda vård, trygga boende och fortsatta delaktighet i samhällslivet till en verklighet.
    Åldrande är faktiskt en naturlig del av varje livsfas – även spädbarn, tonåringar och medelålders blir ju äldre för varje dag som går. Det är därför en politisk uppgift att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett gott liv oavsett om kinderna är barnsligt rosiga eller börjat fåras och rynkas.
    Det är en politisk uppgift också att säkra att ingen åldersgrupps intressen sätts på undantag eller att intressekonflikter mellan ung och gammal får slå rot. Ett gott samhälle är ett samhälle där alla människor i alla åldrar lever och verkar sida vid sida i god gemenskap och stimulerande samverkan över generationsgränserna.
    För att nå dit måste synen på åldrande ändras. Sjuttio idag är som femtio igår, och samhällsplaneringen måste anpassas därefter. Ett åldringsvänligt samhälle (an age-friendly society) ska vara det nya målet för hela samhället i både Sverige och det övriga EU. Hur vi ska ta oss dit är nu en viktig hemläxa inte bara för vården och omsorgen och det sociala utan för vart och vartenda samhällsorgan.

    Bland målen:

    • Ett samhälle som satsar minst lika mycket på att med friskvård förebygga åldrandets krämpor och ohälsa som på sjukvård när problemen väl uppstått.
    • Ett samhälle som inte klumpar samman alla mellan 65 och 105 i en enda befolkningskategori, ”pensionärerna”, oavsett om vi ännu är friska och pigga eller försvagats av sjukdom.
    • Ett samhälle som inte låter den nya digitala utvecklingen utestänga äldre från viktig och stimulerande samhällsinformation utan aktivt bistår dem som lärt sig skriva med pennan på pappret att nu också erövra de nya datoriserade kommunikationsmedlen.
    • Ett samhälle där alla som så vill och orkar ges chansen att fortsätta ta aktiv del i arbetslivet, i det politiska livet, i kulturlivet, i föreningslivet, och så vidare.
    • Ett samhälle som låter oss alla vara subjekt hela livet ut och inte förminskar oss till av andra biståndsbedömda objekt.

    Ett hälsosamt åldrande förutsätter en ännu ”hälsosammare” äldrepolitik i hela vårt samhälle. Inget mindre duger, och på Internationella Äldredagen nästa år ska vi se hur mycket närmare detta viktiga mål vi då kommit.

    Leif Hallberg
    Hedersordförande,
    Europeiska Seniorunionen