• KD Senior: Viktiga förslag från Pensionsåldersutredningen


    Lever vi längre, så måste vi också arbeta längre. Annars blir försörjningsbördan orimligt tung för dem som via skatten ska betala för pensioner, vård och omsorg för den växande äldrebefolkningen.
    Så enkelt skulle man kunna sammanfatta följderna av den demografiska utvecklingen, säger Leif Hallberg, ordförande i Kristdemokratiska Seniorförbundet och vicepresident i Europeiska Seniorunionen, i en kommentar till Pensionsåldersutredningens nu aktuella huvudbetänkande.Pensionsåldersutredningen har tillfört debatten flera intressanta och viktiga förslag, inte minst möjligheten för den som närmar sig pensionering att bättra på pensionen genom att först arbeta några år till, menar Leif Hallberg.

    – Det verkar logiskt att ersätta den fasta pensionsåldern med ett riktvärde för pensionering som beräknas på den successivt förändrade medellivslängden. Det är också bra att utredningen pekat på vikten av bättre arbetsmiljö och anpassade arbetsuppgifter för att göra det möjligt och intressant för äldre att stanna kvar i arbetslivet. Nu behövs ett kreativt och positivt tänkande hos arbetsgivarna och andra berörda parter för att komma vidare.

    Så långt man snabbt kan bedöma innebär Pensionsålderutredningens förslag ett fall framåt för den viktiga politiska debatten om hur samhällets äldre ska kunna tillförsäkras god välfärd, tycker Leif Hallberg. Han påpekar samtidigt, att utredningens förslag stämmer väl med de visioner för ett aktivt åldrande som Seniorförbundet sedan länge fört till torgs.

    – Nu återstår för de fem riksdagspartier som står bakom 90-talets pensionsreform att också komma överens om de justeringar som den demografiska utvecklingen kräver. Alla vi äldre i samhället, och vi blir allt fler, avvaktar med spänning resultatet av deras överläggningar.