• Översyn av pensionssystemet


    Den största översynen av hela pensionssystemet sedan pensionsreformen genomfördes på 1990-talet pågår.  I dagarna presenterar den stora pensionsåldersutredningen sina förslag.

    Samtidigt med 100-årsfirandet av den första allmänna pensionen pågår den största översynen av hela pensionssystemet sedan pensionsreformens genomförande på nittiotalet.
    Med den första allmänna pensionen 1913 inleddes ett sekel av sociala reformer. Välfärdspolitiken blev – till skillnad från i andra länder – ”generell”. Den svenska välfärdsmodellen har väckt beundran och respekt internationellt.
    När den första allmänna pensionen infördes var pensionsåldern 67 år, medellivslängden var ännu bara 59 år. Men i dag lever vi allt längre och med bättre hälsa. Samtidigt föds färre barn än tidigare. I och med införandet av pensionsreformen på nittiotalet är pensionssystemet stabilt trots denna utveckling, men vi riskerar en obalans mellan dem som arbetar och dem som har pension.
    Det är positivt att medellivslängden ökar men det är samtidigt en utmaning för hur vi ska kunna fortsätta att utveckla välfärden. Välfärdens finansiering byggdes upp i en tid när vi inte levde lika länge och andelen pensionärer med behov av vård och omsorg var jämförelsevis mindre.

    Pensionsöversyn för fortsatt välfärd

    Mot bakgrund av att förutsättningarna på olika sätt förändrats sedan pensionsreformen skapades ser pensionsgruppen, som består av företrädare från de fyra partierna i regeringen samt Socialdemokraterna, över dagens pensionssystem. En översyn av pensionsåldern, en översyn av premiepensionssystemet och översyn av AP-fonderna står på agendan.
    2011 fick en utredare i uppdrag att analysera pensionsåldersgränserna och att titta på hinder och möjligheter för ett längre arbetsliv. Utredaren fick också i uppdrag att ta fram förslag och strategier för hur de pensionsrelaterade åldersgränserna ska hanteras.
    Uppdraget delredovisades i april 2012. Delredovisningen visar att förutsättningarna för äldre att arbeta längre är allt bättre. I delredovisningen förs det fram att åtskilliga hinder behöver mötas med breda och ömsesidigt förstärkande åtgärder.
    En särskild utredare har också haft i uppdrag att se över placeringsreglerna för AP-fonderna samt möjligheter för en mer kostnadseffektiv förvaltning av AP-fonderna. Översynen inkluderar även antalet fonder som hanterar inkomstpensionssystemets buffertkapital. Buffertkapitalsutredningen har lämnat betänkandet AP-fonderna i pensionssystemet (SOU:2012:53) som också har remitterats.
    Pensionsgruppen har beslutat om en översyn av premiepensionssystemet. Översynen ska göras mot bakgrund av de syften som angavs med premiepensionssystemet i pensionsuppgörelsen. Detta uppdrag ska vara färdigt senast den 30 april 2013.