• Seniorförbundet: Lämna inte äldrebefolkningen utanför IT-samhället!

    Leif Hallberg, förbundsordförande

    Nu krävs fler utbildningstillfällen för äldre medborgare om hur de kan kommunicera via dator och bättre information om sådana kurser. Risken är annars att viktig samhällsinformation går en stor del av befolkningen förbi. Det säger Seniorförbundets ordförnde Leif Hallberg apropå en motion från förbundet till Kristdemokraternas riksting i år.
    Läs hela motionen!

    Lämna inte äldrebefolkningen utanför IT-samhället!

    Den informationsteknologiska utvecklingen fortätter att snabbt förändra vårt samhälle. Kommunikationsvägarna medborgare emellan liksom också mellan enskilda medborgare å ena sidan och myndigheter, företag och organisationer å den andra är helt annorlunda idag än för bara ett tiotal år sedan. Även de politiska partierna, inklusive vårt eget, kommunicerar med medlemmar och väljare allt mer genom elektroniska hemsidor och sociala medier. Idag når partierna i inte ringa grad ut till väljarna och samhällsdebatten via Internet med presentationer av sig själva och sina resultat och nya politiska idéer.
    Denna utveckling för till synes mycket gott med sig. Med tillgången till nya IT-medier är det idag görligt att stå i nära nog ständig kontakt med familj, vänner och kolleger. Möjligheterna till rationalisering och kostnadseffektivitet vid både offentliga och privata informationskontakter är påtagliga. Av allt att döma kommer vi inom en snar framtid att kunna rösta i allmänna val via vars och ens egen hemdator, och redan nu kan vi bekräfta vår årliga inkomstdeklaration med en knapptryckning på mobiltelefonen, ett enkelt sms.
    Men det finns också inslag i IT-samhällets framväxt med potentiellt negativa följder. Hur många i befolkningen, förutom de datorvana, nås av den nätburna samhällsdebatten och politiska informationen? Ett annat exempel är den revolutionerande datorisering som aviserats för informationskontakterna mellan offentliga myndigheter och enskilda medborgare med innebörd att inga myndighetsmeddelanden i fortsättningen ska komma i kuvert i den vanliga brevlådan. Förvisso en rejäl kostnadsbesparing för det allmänna, men samtidigt en reform som exkluderar grupper av medborgare som inte rör sig hemtamt i de nya IT-miljöerna, definitivt många funktionshindrade men också stora grupper av samhällets äldre. Det vore fel och orättvist att förringa den oro som de äldre som trots allt försöker kan uppleva, exempelvis ”Tryckte jag på rätt knapp för at betala hyran?”
    Sannolikt kommer alltfler i de äldre generationerna att successivt kunna lära sig att navigera på Internet och att kommunicera via datorn – tillgången till kurser för seniorer i datoranvändning ökar – men under avsevärd tid framöver gör IT-förändringen av våra kommunikationsvägar viktig samhällsinformation svårtillgänglig eller rentav otillgänglig för stora grupper av medborgare, inte minst för många äldre.
    Detta är inte minst ett demokratiproblem. Vad blir det av demokratiska samhället vägen, om den offentliga informationen men också partipolitiken i allt högre grad flyttar in i IT-världen utom synhåll för stora väljargrupper?
    Seniorförbundet yrkar, att rikstinget uppdrar till partistyrelsen att genom lämpliga initiativ öka och stärka utbudet av utbildningstillfällen för äldre medborgare om grundkunskaper i datoranvändning samt även verka för en effektivare information bland äldre om de redan förekommande utbildningsprojekt för ökad datoranvändning som stöds med offentlig finansiering.
    Seniorförbundet yrkar också, att rikstinget uppdrar till partistyrelsen att effektivt verka för att IT-omläggningen av de statliga myndigheternas informationskontakter med enskilda medborgare inte sker utan att de många i samhället som då kan komma att exkluderas, inte minst många äldre, kompenseras med meddelandemöjligheter via allmänna terminaler med stödpersoner som kan introducera dem med ingen eller otillräcklig IT-vana eller med meddelanden av traditionellt och pappersburet slag.

    Stockholm den 31 mars
    Seniorförbundet, förbundsstyrelsen