• Vårt vallöfte: En familjecentral i Lund

     

    Nu vill vi satsa på en familjecentral i Lund!

     I Lund sätts barnens behov i centrum. Alla nämnder arbetar för att förverkliga FNs barnkonvention i verksamheterna, och det förebyggande arbetet med att barn ska få en så trygg och hälsofrämjande uppväxt som möjligt är i fokus.

    Som ett led i detta arbete med barn vill Kristdemokraterna i Lund nu införa en Familjecentral. Familjecentralen är en träffpunkt runt barn mellan 0-6 år. Mödravård, Barnavård och Socialtjänstens förebyggande veksamhet samarbetar tillsammans för att hjälpa och stödja barnfamiljer och finns samlokaliserade med Öppna förskolan. Man kan också ha tillgång till familjerådgivare och psykolog . Man utformar verksamheter tillsammans med familjerna, t ex föräldragrupper, pappagrupper eller ger helt enkelt föräldrar en möjlighet att träffas och prata eller dricka en kopp  kaffe i anslutning till att de leker med barnen. Behöver man stöd eller hjälp får men det, vill man bara träffa andra föräldrar och prata runt barnen i en trevlig miljö, så går det lika bra. Familjecentralen verkar för rådgivning och service till barnfamiljerna.

    Familjecentralerna är en fin tillgång när man behöver ha någon att prata med om barnen, speciellt när mor- och farföräldrar kanske finns på stort avstånd eller är uptagna i en egen yrkesverksamhet. Invandrarfamiljer, unga familjer, ensamstående eller nyinflyttade eller kort och gott alla som vill, får en viktig mötesplats som kan fungera stärkande i föräldrarollen. Det bildas sociala nätverk som bryter isolering och man kan sedan behålla knutna kontakter när barnen blir så stora att de börjar skolan.  

    Familjecentralen är en samverkan mellan region och kommun. Kristdemokraterna har varit de drivande bakom att Region Skåne sedan några år satsar på att öka antalet familjecentraler. För närvarande finns 30 familjecentraler i Skåne, de finns i samtliga större städer, utom Lund.  Kristdemokraterna vill införa ”en vårdcentral i varje kommun”. Nu är det dags att inrätta en i Lund!