• Så ska Stadshallen användas – replik

    Insändare i Sydsvenskan 240221

     

    I SDS 18/2-2024 krönikerar Eskil Fagerström om hur politikerna ”sänkte nya Stadshallen”.

    Argumenten för att ha kvar nuvarande driftsform är ett mischmasch av högt och lågt. Han menar bland annat att det skulle vara billigare att betala hyra till någon annan för att kommunen ska hyra sin egen lokal och att föreningslivet visst inte är utestängt från hallen.

    Som ett anekdotiskt motbevis för det senare tar han upp att Limus har bokat evenemang i hallen, men Limus är ingen förening utan ett aktiebolag.

    I artikeln påstås att kommunen efter bara ett år ska riva upp inriktningen. Det stämmer inte. Kommunen kommer att ha kvar avtalet så länge som avtalet tillåter, till 2026.

    Vid en ny upphandling skulle avtalet rent juridiskt behövas upphandlas igen. Ingen kan garantera att det skulle bli Altitude som skulle vinna upphandlingen igen.

    Viktigt att nämna är att Altitude idag inte betalar kommunen marknadsmässig hyra, skattebetalarna subventionerar hyran. I en ny upphandling skulle det krävas en högre hyra än idag.

    Vissa menar att Stadshallen är mer öppen nu än tidigare. Kommunen renoverade den för 215 miljoner kronor så att den skulle bli Lundabornas vardagsrum, klart att hallen har blivit mer öppen – besynnerligt vore det väl annars.

    Att jämföra med hur den var innan är konstigt, Botulfshörnan var till exempel en butik. Det är faktiskt kommunen som har sett till att skapa den.

    Genom att kommunen själv driver hallen hoppas vi kunna skapa en större mångfald av arrangemang. Både företag och föreningar ska kunna nyttja hallen kommunen byggt om.

    Axel Hallberg (Mp), partiföreträdare och ledamot i kommunstyrelsen

    Shahad Lund (Mp), partiföreträdare och ersättare i kommunstyrelsen

    Hedvig Åkesson (KD), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen

    Gunnar Brådvik (KD), ersättare i kommunstyrelsen