• 23 skolor får extra stöd för integration och fysik aktivitet

    Programnämnd Barn- och utbildning har under 2015 satsat 300 000 kronor på integrationsfrämjande arbete mellan skolor och ökad fysisk aktivitet i grundskolan. Nu är pengarna fördelade.

    – Fyra ansökningar är beviljade på integrationsområdet och 19 för fysisk aktivitet. Varenda krona av de avsatta medlen går åt till väldigt konkreta och viktiga satsningar, säger Anders Östman (KD), vice ordförande i nämnden.

    Under 2015 har skolorna i Örebro kommun haft möjlighet att söka medel till insatser som främjar integration mellan skolor och ökad fysisk aktivitet i grundskolan. Kommunen har avsatt totalt 300 000 kronor till långsiktiga och kreativa idéer. Syftet med tilldelningen har varit att utöver de löpande verksamhetskostnaderna ha möjlighet att till exempel köpa in material eller arrangera något extra.

    – Idén föddes under våren, samma tankar har lyfts även från oppositionen. Vi ville att fler skolor ska kunna göra insatser de annars inte gjort för att mötas mellan skolorna och även få fler elever att röra på sig mellan lektionerna. Pengarna är nu fördelade – det känns väldigt bra att vi så snabbt kunde gå från tanke till handling. Nästa steg blir att utveckla det här arbetet med mer pengar i nästa års budget, säger Kenneth Nilsson (s), kommunalråd.

    Bland annat har kommunen tilldelat 30 000 kronor till Odenskolans planerade integrationsarbete. Eftersom Odenskolan är en grundskola på landsbygden kommer eleverna sällan i kontakt med andra elever från en annan sociokulturell bakgrund än deras egen. De vill därför ha ett samarbete med Vivallaskolan med målet att eleverna får mötas, lära sig något nytt och skapa en positiv inställning till varandra. Även Björkhagaskolan och Hagaskolan kommer med ett bidrag på 25 000 kronor ha möjlighet att inleda ett samarbete där eleverna ges möjlighet arbeta tillsammans runt teknikämnet och på så vis främja möten och kommunikation mellan elever med olika bakgrund.

    224 600 kronor satsas på att stärka fysisk aktivitet på skolorna, företrädesvis handlar det om projekt för att stimulera till mer aktivitet på raster. Skolorna har bland annat fått möjlighet att sätta upp frisbeegolfkorgar, bygga gagaball-rinkar och hinderbanor och på olika sätt skapa en bättre utemiljö för eleverna och utveckla utomhuspedagogiken.

    – Både kommunala och fristående skolor får del av denna möjlighet. Satsningarna ska vara av karaktären att de är långsiktiga, inte bara vara till nytta i år. Vi har tagit ett första steg i ett arbete jag hoppas vi kan utveckla vidare i bred politiskt samförstånd, säger Per-Åke Sörman (C), presidieledamot.