• Artikel: Livsmedel på en skör tråd

    Det ligger något djupt mänskligt i att fördjupa sina rötter, finna sin hembygd, att odla och bidra till egen försörjning. Det händer något med oss när vi får plantera och så, gräva med händerna i jorden och se det spira, i synnerhet under oroliga tider som nu.  

    Kriget i Ukraina, extremväder och oro på finansmarknaden har satt fokus på hur väl Sverige klarar sin livsmedelsförsörjning. I Finland är medvetenheten större med ca 80% livsmedelsförsörjningsgrad medan vi i Sverige ligger på ynkliga 50%. Kriser kan leda till något som stärker och vi Kristdemokrater tror att det kan komma något positivt ur detta, såsom att medvetenheten och ansvaret om jorden ökar. 

    Den gröna näringen och dess utövare behöver vårt stöd, dels genom att vi konsumenter, näringslivet och det offentliga, handlar mer lokalproducerat och svenskt, dels att vi uppmärksammar slitet, villkoren, regelkrånglet och hur klimatet kan slå hårt. Vi delar oron för extremväder, torka, om inte regnet kommer eller om det kommer för mycket, för översvämningar som riskerar förstörda skördar, högre priser och djurägare som inte får tag på foder.  

    Det är därför hoppfullt att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har satt full fart på utredningar och förslag för att öka lantbrukets och skogsnäringens långsiktiga motståndskraft. En kraftfullare, uppdaterad och nationell livsmedelsstrategi 2.0 är på gång! 

    Lantbrukare och näringsidkare av alla slag som kämpar för sina affärsidéer med brinnande engagemang i själ och hjärta för att möta en mottaglig marknad, är krafter vi måste bejaka och förvalta. Utan näringslivet stannar Sverige och vi Kristdemokrater i Örebro län har extra fokus genom vårt näringslivsråd för att se, lära och lyssna till företagarnas utmaningar.  

    Det är inte lätt att ta sig fram genom byråkrati, EU-regler, handläggning, riktlinjer och kommunikation med myndighetsutövningen. Inte sällan brister förståelsen mellan kommunala tjänstepersoner och verklighetens utförare. Vi ser till exempel att kommunerna måste förenkla sina upphandlingar för att underlätta för småodlare att sälja lokalproducerat. Detta är för oss en självklarhet.  

    Vi vill att kommunernas egen mark kartläggs för att öka självförsörjningen till verksamhet inom exempelvis skolor och i äldreomsorgen. Här är Göteborg ett intressant exempel. Allt som kan öka hållbarheten, robustheten och förmågan till självförsörjning ska länets kommuner se positivt på och bidra till så långt det går.  

    Ett led i detta är att utveckla området Kvinnersta, utanför Örebro som ett nav och kluster för gröna näringar. Här ser vi positivt på att både kommunen och näringslivet bildar hybrider och delar på ägandet för att minska sårbarheten, likt den modell Örebro kommun har för Gustavsvik. Att dela på ansvar och risker med nya affärsidéer och innovationer kommer påverka vår livsmedelförsörjningsförmåga positivt. 

    I maj arrangerade Kristdemokraternas regionala näringslivsråd en välbesökt företagsfrukost på temat livsmedelsförsörjning med intressanta talare som Anders Drottja, sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren och Ola Albrektsson, AgroÖrebro, även kallad Sveriges insektskock som inspirerade kring framtidens mat.  

    Dessutom deltog Omar Kassab, från företaget SveaFood. Omar är ursprungligen från Syrien där han drev flera framgångsrika företag, bland annat inom mejerisektorn. Han har en unik innovation som går ut på att processa vanlig svensk komjölk till goda, nyttiga och hållbara livsmedelsprodukter.  

    Sammanfattningsvis. Det här är huvudpunkterna som Kristdemokraternas regionala näringslivsråd vill driva inom området livsmedelsförsörjning: 

    • Minska regelkrånglet för lokala/regionala företag inom livsmedelsproduktion, restaurang mm. Det måste bli lättare att driva företag inom dessa områden. 
    • Gör det lättare för små producenter att svara på offentliga anbud. 
    • Stimulera så kallad urban/stadsnära odling.  
    • Släpp fram nya idéer och entreprenörer, ta tillvara kunskapen hos nyanlända odlare. 
    • Utveckla delar av Kvinnerstaområdet att bli ett kluster för så kallade Gröna Näringar. 

    Hans Eklind, Riksdagsledamot Örebro län, KD 

    Susanne Lindholm Henningsson, Kommunalråd, KD Örebro 

    Claes Nelander, Kristdemokraternas regionala näringslivsråd 

    Anna Blomquist, KD, Karlskoga 

    Hans Sedström, KD, Askersund 

    Markus Lundin och Margareta Andergard, KD, Lindesberg 

    Inga-Lill Roswall, KD, Kumla 

    Jan Johannson, KD, Degerfors 

    Joel Olsson, KD, Lekeberg 

    Ola Nilsson, KD, Nora 

    Bo Rudolfsson, KD, Laxå  

    Martin Pettersson, KD, Hallsberg