• Örebro kommuns insatser mot brottslighet

    De senaste dagarna har det blossat upp en diskussion om hur Örebro kommun hanterar människor som deltagit i stridigheter för IS. I diskussionerna inte minst på sociala media har det framförts påståenden som är felaktiga och som bygger på direkta missförstånd.

    Örebro kommun har ett väl utvecklat samarbete med polisen för att Örebro ska vara en trygg kommun att leva och bo i.

    1. För det första bistår Örebro kommun polisen på det sätt polisen önskar så att brottslingar kan gripas och dömas.
    2. För det andra så jobbar Örebro kommun tillsammans med polisen för att förebygga brottslighet.
    3. För det tredje jobbar kommunen förebyggande för att hindra att människor rekryteras till kriminalitet och vi jobbar för att kriminella ska komma ur sin kriminalitet.

    Dessutom stödjer vi inte minst vården i behandlingen av människor som lider av fysiska och psykologiska trauman efter att ha utsatts för brott eller i det här fallet till och med krig.

    Alla dessa åtgärder gör vi för att Örebro ska vara en så trygg stad som möjligt för alla som lever och bor här. Örebro kommun hanterar inte och tänker inte hantera människor som deltagit i terrorism eller krigsbrott på något annat sätt än annan kriminalitet.

    Någon diskussion om att människor som deltagit i stridigheter för IS skulle få förtur till jobb eller andra förmåner har aldrig diskuterats och aldrig varit aktuellt. Däremot jobbar vi aktivt för att försvåra rekryteringen till IS på samma sätt som vi försöker motverka rekryteringen till annan kriminalitet.

    Från kommunens sida välkomnar vi också att staten skyndsamt ser över lagstiftningen så att möjligheterna att döma de som deltar i stridigheter och begår grymheter i andra länder ökar.

    Lena Baastad, kommunalråd (S)
    Lennart Bondeson, kommunalråd (KD)
    Rasmus Persson, kommunalråd (C)