• Teckenspråk ska erbjudas som modersmål i Örebros skolor

    Programnämnd barn och utbildning fattar i morgon torsdag beslut om att elever i Örebro kommun ska erbjudas teckenspråk som modersmål. Från och med april 2016 får kommunstyrelseförvaltningen i samarbete med modersmålsenheten uppdrag att skapa de förutsättningar som krävs för att undervisningen ska komma igång.

    IMG_8550

     

     

     

     

     

     

     

     

    Modersmålsavdelningen inom Örebro kommun erbjuder i nuläget modersmålsundervisning i 33 språk. Föräldrar som upplever att deras barns modersmål är det svenska teckenspråket har ställt frågan om deras barn kan få läsa detta som modersmål till Modersmålsavdelningen, men Örebro kommun har inte erbjudit detta. Kommunstyrelseförvaltningen får i och med nämndbeslutet uppdrag att tillsammans med Modersmålsavdelningen skapa förutsättningar för att från och med april 2016 kunna erbjuda det svenska teckenspråket som modersmål.

    – Enligt skollagen ska en elev som har en vårdnadshavare med annat modersmål än svenska erbjudas modersmålsundervisning om språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet och eleven har grundläggande kunskaper i språket. Detta är ett mycket välkommet beslut, säger Anders Östman (KD), vice ordförande i programnämnden.

     I och med att många ställt frågor om undervisning till Modersmålsenheten har de fått anledning att utreda hur kommunens riktlinjer ska se ut kring ifall teckenspråk ska erbjudas som modersmål.  Genom beslut av riksdagen år 1981 har Sverige officiellt erkänt teckenspråket som dövas modersmål och erkänt dövas rätt till tvåspråkighet avseende teckenspråket och det svenska språket.

    – Örebro kommun har som avsikt att vara Europas teckenspråkshuvudstad, så jag ser det som en självklarhet att vi även ska erbjuda teckenspråk som modersmål till eleverna i våra skolor. Nu har vi gett modersmålsenheten klartecken att påbörja arbetet med att bygga upp organisationen, så vi hoppas att eleverna så snart som möjligt kan få ta del av undervisningen, säger Jessica Ekerbring (S) ordförande i Programnämnden.

    – Det är viktigt att eleverna får möjlighet att utveckla sin tvåspråkiga identitet och kompetens. I och med detta beslut kommer kommunen vara skyldig att erbjuda modersmålsundervisning om kriterierna för detta är uppfyllda, säger Per-Åke Sörman (C), presidieledamot.