• Hur ska Sverige klara av att ta hand om sina äldre?

     

    Vård och omsorg av äldre är en ständigt aktuell fråga framför allt med tanke på den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning.

    Inom 10 år ökar antalet svenskar över 80 år med 60 procent. Det är en åldersgrupp med många sköra, multisjuka och dementa personer. 

    Äldreomsorgen är så viktig för hela samhället, det är en del av vår sociala infrastruktur. 

    Region, kommuner och privata arbetsgivare slåss om personalen. 

    En av välfärdens största utmaningar är att rekrytera och behålla personal med rätt kunskap och kompetens och  kunskap i svenska språket som är nödvändigt i relationen till de äldre och är en förutsättning för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt. 

    Personalens kompetens är av central betydelse för äldre personer i behov av vård och omsorg, inte minst för de många sköra personer som har svårt att föra sin egen talan. 

    Men att hitta personal med rätt kompetens har blivit svårare de senaste åren. Det är färre som vill utbilda sig till undersköterska. … ett yrke som är ett av viktigaste för det svenska samhället. 

    Lösningen för att få fler att utbilda sig till undersköterska är att höja lönerna rejält  för att få  upp yrkets status samt att förbättra arbetsmiljön och ge utvecklingsmöjligheter. 

    Vi är i ett nödläge så detta måste göras snabbt – om inte så kommer många människor att fara väldigt illa. 

     

    Maria Ullenius / KD 

    Ledamot Socialnämnden