• Politisk kraftsamling för sörmländsk vård

    Debattartikel i Södermanlands Nyheter
    SN skriver på sin ledarsida den 2 maj om vikten av politiskt ansvar och blocköverskridande samarbete. Krisen inom vården är djup, och den senaste tidens händelser visar på behovet av handlingskraft och dialog. Patienter, personal och hela avdelningar har påverkats, och vi behöver en kraftsamling och samförstånd.


    Det politiska tonläget i landstingspolitiken har under många år varit högt och konfliktorienterat. Det är i sig inget ovanligt i vårt land, så ser det ut på många håll, och demokratin förutsätter att vi får utrymme att vara oense. I dag står vi i ett mycket allvarligt läge inom den sörmländska vården, och det krävs ett övergripande politiskt ledarskap som lyssnar och agerar. Koalitionen har sträckt ut händerna till övriga partier, och flera har besvarat gesten.

    För att klara denna utmaning väljer vi i Koalitionen, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna att stå samlade för ett stabilt ledarskap. Vi vill gemensamt ta sikte på en framtid som garanterar en hälso- och sjukvård av bästa kvalitet för varje invånare i Sörmland, som både patient, anhörig och anställd.

    Vi har nu genomfört en rad åtgärder för att snabbt få till stånd en lösning på de akuta och långsikta problemen. Vården ska samordnas, nya tjänster ska inrättas och lönebilden har setts över. Många av sommarens personalförmåner gäller redan nu.

    Men det räcker inte. Vi diskuterar vidare kring lösningar för att ytterligare hantera de svårigheter vården står inför, och skapa stabilitet. Viktiga och nödvändiga åtgärder blir som bäst med en bred uppslutning av så många partier som möjligt. Våra partier har gemensamt adresserat problemet och har för avsikt att arbeta fram en långsiktig lösning. Nu tar vi ansvar för att komma framåt.

    Monica Johansson
    gruppledare (S)

    Ann-Sofie Jacobsson
    gruppledare (MP)

    Mattias Claesson
    gruppledare (C)

    Fredrik Lundgren
    gruppledare (L)

    Lotta Back
    gruppledare (V)

    Marie-Louise Forslund Mustaniemi
    gruppledare (KD)