• Motion om barnomsorg på barnets och familjens villkor!

    Vid Värnamo kommunfullmäktiges sammanträde 1999-12-16, lämnade Christer Fjordevik (Kristdemokraterna), Maria Leifland (Centerpartiet) och Gunnar Sibbmark (Moderata Samlingspartiet) in följande motion:


    Motion till Värnamo kommunfullmäktige 1999-12-16

    Barnomsorg på barnets och familjens villkor!

    Värnamo kommun är en expansiv kommun med ett differentierat näringsliv med stor utvecklingspotential. Bygdens företag har nästan konstant behov av arbetskraft, ett behov som i framtiden kan förväntas öka. Detta ställer stora krav på kommunens service också när det gäller barnomsorg. Erfarenhetsmässigt vet vi att behovet av barnomsorg kan växla från den ena månaden till den andra. För att kunna möta det växlande behovet av barnomsorg krävs därför en stor flexibilitet inom både förskola och fritidshem.

    Förskole- och fritidshemspersonalen vill barnens bästa, är i allmänhet mycket engagerade och drivna av en stark ambition att genomföra Läroplanens intentioner och mål. Men barn är olika och har olika behov! Alla barn klarar inte av att vara i den större gruppen. Vissa barn mår bättre, mognar och utvecklas mer i en liten grupp och kanske i en annan miljö och med ett annorlunda pedagogiskt koncept än de kommunalt drivna institutionerna.

    Det finns således två olika krav eller förväntningar på barnomsorgen inom förskolan och fritidshemmen i Värnamo kommun. Dels ett krav på ökad flexibilitet när det gäller att kunna ta emot barn och dels en förväntan på en ökad mångfald vad gäller driftsform och pedagogik. Kraven och förväntningarna är inte motstridiga. I ett nytänkande där nyckelordet är mångfald kan dessa krav och förväntningar tillgodoses, t ex genom uppmuntran av den enskilda barnomsorg som idag finns inom kommunen som föräldrarkooperativ, förenings- eller församlingsdrivna förskolor eller fritidshem, att ombildas till alternativ med egen kö och eget taxesystem.

    Undertecknade, gruppledare för respektive partigrupp, vill därför att Barn- och Utbildningsnämnden får i uppdrag

    att under våren 2000 utreda och komma med förslag på hur och på vilket sätt behovet av ökad flexibilitet och mångfald av förskolor och fritidshem kan tillgodoses.

    Värnamo den 16 december 1999 för

    Centerpartiet
    Maria Leifland
    Moderata Samlingspartiet
    Gunnar Sibbmark
    Kristdemokraterna
    Christer Fjordevik