• Motion om att bygga trygghetsboende för äldre

    Vid Värnamo kommunfullmäktiges möte den 31 januari 2013 lämnade Gunnar Crona (KD) in följande motion om att kommunen utreder förutsättningarna för etablering av ett trygghetsboende i kommunen:


    För att öka möjligheten för äldre, som inte är i behov av särskilt boende, bör Värnamo kommun i samråd med aktörer på området, ta initiativ till och stimulera till en byggnation av ett trygghetsboende. Det finns idag ett särskilt statligt investeringsstöd att söka för denna typ av boende.

    Många äldre vill helst bo kvar i sitt eget boende med hjälp av hemtjänsten, men då personalen ibland skiftar kan situationen upplevas jobbig. Anhöriga finns inte i närheten eller den äldre kan vara helt utan anhörig. De gamla vännerna är borta och boendet är omodernt. Många av dessa äldre känner sig ensamma och oroliga och förlorar mycket av livskvalité. För dessa äldre är ett trygghetsboende ett bra alternativ.

    Med trygghetsboende avses hyreslägenheter, centralt placerade och nära till service som bank, affär, kyrkor och parkområde. I anslutning till lägenheterna finns också gemensamma utrymmen för de boende, där måltider kan intas gemensamt, för aktiviteter och rekreation. I boendet finns en värd/värdinna, som är en nyckelperson och vars uppgift är att skapa förtroende och tillgodose det boendes omsorg.

    Avsikten med ett trygghetsboende är, att den äldre ska uppleva närhet, gemenskap och tillhörighet, samt kunna bo kvar där till livets slut.

    Jag yrkar

    att kommunen i enlighet med intentionerna ovan utreder förutsättningarna för etablering av ett trygghetsboende i kommunen.

    För Kristdemokraterna i Värnamo den 31 januari 2013

    Gunnar Crona (KD)