• Motion om att arrangera klimatkonferens i Värnamo 2007!

    Vid Värnamo kommunfullmäktiges sammanträde 2006-08-31, lämnade Christer Fjordevik in följande motion:


    Motion till Värnamo kommunfullmäktige 2006-08-31

    Arrangera klimatkonferens i Värnamo 2007!

    Värnamo är en av de kommuner i landet som under de senaste tre åren fått uppleva extrema vädersituationer. Sommaren 2004 hade vi översvämning och i januari 2005 svepte stormen Gudrun över våra bygder och vållade enorm förödelse samtidigt som vi haft en fantastisk vinter och sommar 2006. Klimatforskare världen över är tämligen överens om att vi går mot en temperaturhöjning på jordklotet. Den kommer att påverka vårt väder, vår flora och fauna, men också få konsekvenser på många andra områden.

    Att det är utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid, som är en del av boven i dramat är väl känt. Sveriges riksdag har därför satt upp både kortsiktiga och långsiktiga mål för hur utsläppen ska kunna minskas. På Naturvårdsverkets hemsida (www.naturvardsverket.se) kan man läsa om klimatmålen och om hur Sverige påverkas av Klimat i förändring enligt de beräkningsmodeller man använder i forskningsprogrammet vid Rossby Centre på SMHI i Norrköping. De områden som nämns är:

    • Vattenförsörjning och vattenkvalité
    • Biologisk mångfald och effekter i fjällen
    • Energiproduktion och energiförbrukning
    • Försäkring och finans
    • Fysisk planering och bebyggelse
    • Jordbruk, rennäring och fiske
    • Skogsbruket
    • Hälsa
    • Teknisk infrastruktur

    Klimatförändringar har skett tidigare i historien och är inget nytt. Det nya är däremot att vi idag har helt andra möjligheter att förutse och därmed förbereda oss för att möta det som sker. En klimatförändring har både positiva och negativa konsekvenser. Syftet med klimatkonferensen är att lyfta fram både hot och möjligheter för oss som bor och lever i södra Sverige som en del i en omvärldsanalys för Värnamo kommun.

    En klimatkonferens borde röna intresse också utanför kommunorganisationen. Därför bör representanter för organisationer vars verksamheter påverkas av en klimatförändring inbjudas. För att konferensen ska ges extra tyngd skulle den kanske kunna arrangeras tillsammans med Sveriges Ekokommuner och dess samarbetspartner.

    Jag föreslår

    att Värnamo kommun tar initiativ till att arrangera en regional klimatkonferens under 2007 som ett led i en omvärldsanalys för strategisk planering inför framtiden.

    Värnamo dag som ovan

    För kristdemokraterna i Värnamo kommunfullmäktige

    Christer Fjordevik