• Motion angående motionskort till kommunalanställda

    Vid Värnamo kommunfullmäktiges sammanträde 2001-04-26, lämnade Ibrahim Candemir (Kristdemokraterna) in följande motion:


    Motion till Värnamo kommunfullmäktige 2001-04-26

    Motionskort till kommunalanställda

    Sjukfrånvaron bland offentliganställda liksom privat anställda ökar, visar den senaste sjukstatistiken.

    Att personalen är frisk och trivs på sina arbetsplatser är mycket viktigt, inte bara för den anställde utan också för arbetsgivaren.

    Många privata företag har satsat på friskvård för sin personal bland annat genom att införa olika sorters motionskort och det har lett till förbättringar i produktionen men också personalens trivsel och hälsa har förbättrats.

    Personalen är den största investering arbetsgivaren har och den kostar också mest, därför är det mycket viktigt att på olika sätt förebygga skador, sjukskrivningar, fysisk och psykisk ohälsa. Effekten kan bli minskad sjukfrånvaro och därmed också minskade kostnader för arbetsgivaren (bl a sjuklönekostnader, vikariekostnader m.m).

    I framtiden kommer det att bli svårt att rekrytera personal. Vi ser redan idag tendenser på detta.

    Klart är den arbetsgivaren som har mycket att erbjuda och tydligt tänker på sina anställdas bästa som kommer att ”dra det längsta strået” vad det gäller att rekrytera kompetent personal. Med tanke på att det redan pågår olika friskvårdssatsningar i kommunen skulle det vara lämpligt med att satsa på motionskort för sina anställda.

    Med anledning av ovanstående föreslår jag att Kommunfullmäktige beslutar

    att ge Personalavdelningen i uppdrag att utreda genomförande av fria motionskort i sporthallen för styrketräning och simning för anställda hos Värnamo kommun.

    För Kristdemokraterna

    Ibrahim Candemir