• Styret får som de vill med vägarna – men till vilket pris?

    Att stoppa huvudet i sanden, förhala och förhindra har visat sig vara en effektiv strategi. Trots minoritetsstyre, och oppositionens ihärdiga försök, verkar styret i Leksand (M, S, C och L) få som de vill i vägfrågan. De enstaka förrättningar som återstår väntas bli klara innan sommaren, och fram till dess lär styret inte släppa fram något som kan ändra riktning.
    Vi kristdemokrater har lagt sex motioner och ett nämndinitiativ, försökt få igenom våra förslag i kommunplanen, ställt frågor och debatterat i fullmäktige, varit aktiva i media och samtalat med många olika parter. Även Bygdepartiet, MP och V har motionerat – men det gör ingen skillnad. Motionerna bereds inte. Styret låter dem inte gå vidare till beslut.
    Enligt kommunallagen ska en motion “om möjligt beredas på sådant sätt att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väcktes”. Den äldsta motionen i vägfrågan, som ännu inte har beretts, är nu två år gammal. Vad har styret angett för skäl till detta? Jo, att det är komplicerat.
    Samma typ av förhalning mötte vårt nämndinitiativ i kommunstyrelsen om att återkalla förrättningen i centrala Siljansnäs. Man valde att inte fatta beslut direkt utan att först bereda frågan – men vid nästa möte plockades ärendet bort från dagordningen. Först i måndags kunde beslut fattas, och då hade Lantmäteriet lägligt nog redan färdigställt det hela.
    Vårt försök att stoppa i Siljansnäs misslyckades dessvärre, och i underlaget framkom det väldigt tydligt vad styret avser: att fortsätta blunda och bara köra på – trots att man saknar majoritet. Kommunen har ett eget intresse av att det tillskapas en ordnad förvaltning och kan inte betala för förrättningskostnaderna eller den höjning av vägarnas standard som krävs, anser man.
    Styret påstår även att det saknas “konkreta planer för någon alternativ förvaltning”, men det stämmer inte. Vi och många andra föreslår att kommunalt huvudmannaskap utreds för de större tätorterna, vilket skulle ge en fullgod och stabil förvaltning. Detta ligger även i linje med vad myndigheter rekommenderar och hur det ser ut i andra kommuner.
    Att göra om enskilda vägar till kommunala gator är resurskrävande, ja. “Innan en sådan process startar behöver politiska ställningstaganden göras och nya beslut tas” skrivs i tjänsteutlåtandet till vårt initiativ. Det är just de ställningstagandena vi har gjort och de besluten vi föreslår. Visst är det omfattande, men det är långt ifrån omöjligt – andra liknande kommuner har tagit sig an detta.
    Att kommunen tidigare har lovat att man ska kunna tacka nej till en förrättning verkar inte spela någon roll längre. Det är inget som styret ens nämner, men för oss är det avgörande. Vi tar inte lätt på löften som har givits till medborgarna, särskilt inte när de berör frågor med så stora konsekvenser för den enskilde som i detta fall.
    Styret saknar stöd i fullmäktige, vilket är ett demokratiskt dilemma. De saknar även stöd i Siljansnäs, där över 80 procent har sagt nej, och i flera andra delar av kommunen. Ändå kommer de sannolikt att få igenom sin vilja, tack vare sitt kringgående och tveksamma agerande. Vi kristdemokrater har emellertid lyssnat på väljarna och gjort allt vi har kunnat – och det tänker vi fortsätta med.
    Carin Malm (KD), gruppledare
    Oliver Rolands (KD), vice gruppledare